Pensii mărite. Planul ascuns al PSD şi minciuna lui Iohannis. Acord murdar pentru alegeri?

Pensii mărite. Planul ascuns al PSD şi minciuna lui Iohannis. Acord murdar pentru alegeri?

La distanţă de o zi după ce parlamentarii au votat majorarea puntului de pensie cu 40%, jurnalistul Radu Banciu a analizat subiectul din mai multe unghiuri.

În ediția de miercuri a emisiunii „Lumea lui Banciu” (B1 Tv), acesta abordat în stilul caracteristic creşterea pensiilor cu 40%.

Majorarea pensiilor a fost prevăzută în legea rectificării bugetare, adoptată miercuri de Parlament după ce proiectul venit de la Guvernul României a fost modificat în comisiile de specialitate, la inițiativa PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiind unul dintre cele mai arzătoare subiecte înaintea alegerilor, tema despre pensii mărite  a fost comentată inclusiv de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Mărirea pensiilor vs. 3 miliarde euro

Cu privire la reacţiile şefului statului, Banciu a declarat că prudenţa acestuia nu va fi acoperită niciodată de fapte.

De asemenea, jurnalistul consideră că demersul legislativ iniţiat de PSD nu ar fi altceva decât populism şi o încercare de a mai atrage voturi în plus pentru formaţiune.

„Am văzut avertizarea că dacă se aplică programul ăsta cu măritul pensiilor cu 40% pierdem 3 miliarde de euro, pentru că vom încălca mai multe tratate.

Așa ni s-a pus în vedere. Președintele Iohannis a declarat prudent că astfel de lucruri nu se pot pune în aplicare. «O să le punem în aplicare când o să fie momentul prielnic».

Adică niciodată, evident, pentru că dacă ar fi fost moment prielnic, probabil că pensiile ar fi ajuns să fie mărite cu 40%, cum ar fi fost și alocațiile pentru copii mărite suficient încât să nu mai fie nevoie, în campania electorală, după 30 de ani de neîmpliniri, să vii și să pretinzi așa ceva”, a spus realizatorul tv.

PSD mai e un partid serios?

În continuare, Radu Banciu şi-a îndreptat tirul spre social-democraţi: „Pe asta cu pensiile nu am priceput-o absolut deloc, de ce era o urgență exact acum?

Să presupunem că PSD este un partid serios, să prespunem că în această idee ei erau alături de oameni și voiau să facă ceva…

Dar chiar și dacă ești serios, nu te ia nimeni în calcul dacă tu propui așa ceva exact în campania electorală.

Omul, dacă are un pic de minte, știe că, de fapt, este un demers cu dus și întors, că tu ai pretenții ca după aia să obții ceva de acolo.

Ai fi putut să faci asta oricând în 95% din timpul în care ai condus România până acum.”

CCR va stinge războiul dintre PSD şi PNL

De asemenea, prezentatorul emisiunii „Lumea lui Banciu” (B1 Tv) a preconizat că inițiativă cu privire la pensii are șanse mici să se concretizeze.

„Oricum, a fost atacat acest proiect la Curtea Constituțională a României (CCR). Şansele sunt mici să fie pus vreodată în aplicare întrucât nu există fonduri.

Pensiile nu se pot mări dacă nu ai cu ce, nu ai de unde… Au fost candidați în anii 90 care au vrut să ne dea de atunci salarii pe măsura prețurilor și n-a reușit niciunul până acum.

Niciun candidat nu a reușit, din 90 până astăzi, să ne aducă la egalitate, adică să spunem că atât cât au crescut prețurile, au crescut și salariile și nu-i nicio problemă pentru noi că se măresc prețurile în fiecare lună, că știm că ne mărește și leafa.

Nimeni n-a putut să facă asta și nu numai în România, nici în alte țări. Asta poți să faci doar pe hârtie, când te bați cu pumnii în piept, în realitate nu există nicio șansă.”

Va promulga Iohannis majorarea pensiilor?

Cu privire la întrebarea referitoare la promulgarea legii care prevede majorarea pensiilor cu 40%, dar și creșterea salariilor profesorilor cu 25%, Iohannis a spus:

„Sunt lucruri pe care și eu mi le doresc, și Guvernul și le dorește. Și deja primii pași s-au făcut.

Pensiile au fost crescute cu 14%, alocațiile pentru copii au fost deja crescute cu 20%. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm.

Suntem în pandemie, suntem în criză economică și bugetul de stat este deja sub presiuni uriașe.

Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD total iresponsabil ar împovăra - doar ca să vă dați seama despre ce vorbim - bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB.”

sursa: b1.ro