Pensii mărite cu 40%. E posibil sau nu? Tăriceanu demască tainele lui Orban

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat un nou atac în direcţia Guvernului Orban, pe care îl acuză de strategii obscure cu privire la pensii.

Într-o postare pe Facebook, Tăriceanu cere Guvernului să respecte legile care prevăd dublarea alocaţiilor şi creşterea punctului de pensie cu 40%.

Liderul ALDE nu crede că nu există bani şi îl acuză pe premierul Ludovic Orban că minte românii cu privire la bugetul necesar creşterii pensiilor cu 40%.

Acuzaţiile lui Tăriceanu vin după ce Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii.

„Ca să fiu sigur că nu cădeți pradă propagandei Iohanniste vă spun că votul din Parlament împotriva măririi alocațiilor copiilor cu doar 20% înseamnă că Guvernul va trebui SĂ DUBLEZE alocațiile așa cum prevede legea.

Aceeași soartă va avea și ordonanța care mărește pensiile cu un procent mai mic de 40%!

Stați liniștiți, sunt bani, dar îi țin dosiți pentru campanie. Uitați-vă la fondul de rezervă pe care și l-a pus Orban la rectificare: 2.000.000.000 lei!

Două miliarde lei destinați cumpărării de primari de la alte partide și de voturi! Orban și-a pus în doar 9 luni mai mulți bani la fondul de rezervă decât mi-am pus eu ca prim-ministru în 4 ani”, a scris Tăriceanu.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 123/2020.

Respectiva OUG prevede modificarea şi completarea art.3 din Legea 61/1993 în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii, astfel:

„- majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr.14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani.

- majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021-2022 de 2 ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an.

- din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale”.

Amintim că la finalul lunii iulie, preşedintele României, Klaus Iohannis, promulga legea pentru respingerea OUG care prevedea amânarea până la 1 august a măsurii de dublare a alocaţiilor.

În prim-plan era despre Legea despre respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art. I pct.1 din Legea nr. 14/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, transmite Administraţia Prezidenţială.

Înainte de acest episod, Guvernul a sesizat CCR la 29 iunie în legătură cu acest act normativ, adoptat decizional de Camera Deputaţilor la data de 3 iunie.

Judecătorii Curţii Constituţionale a României decideau la 15 iulie, că legea care prevedea amânarea dublării alocaţiilor pentru copii până la data de 1 august era constituţională.