Evenimentul Zilei > Politica > PENALII din PNL s-au fotografiat şi au postat pe Facebook, la aniversarea a 140 de ani de liberalism
PENALII din PNL s-au fotografiat şi au postat pe Facebook, la aniversarea a 140 de ani de liberalism

PENALII din PNL s-au fotografiat şi au postat pe Facebook, la aniversarea a 140 de ani de liberalism

Deşi PNL tocmai şi-a schimbat statutul pentru tratament mai dur pentru membrii care au probleme în Justiţie, aceştia continuă să apară în prim-plan în cadrul partidului. La evenimentul de celebrarei a 140 de ani de liberalism în România, deputatul Mircea Roşca a postat pe Facebook o fotografie în care apare alături de liberalul Ludovic Orban, care a irosit 400 de milioane de lei pentru construcţia Transalpina.

Deputatul liberal Mircea Roşca, împotriva căruia au fost luate, pe rând, măsurile de arestare prventivă, arest la domiciliu şi cea de control judiciar, a fost prezent la Consilul Naţional al PNL, unde, ca o culme a ironiei, s-a hotărât ca PNL să fie mai puţin permisiv cu membrii săi care au probleme cu legea.

Deputatul PNL de Prahova a fost arestat în noimbrie 2014, fiind acuzat de trafic de influenţă. Potrivit anchetatorilor, în 2011, când era vicepreşedinte al PNL Prahova, deputatul PNL a cerut de la un om de afaceri, care l-a denunţat la DNA, 20.000 de euro pentru a interveni la preşedintele PNL Azuga, Gabriel Popescu, şi la alţi membri ai Consiliului Local Azuga pentru ca firma denunţătorului să dobândească terenuri în oraş.

Mai mult decât atât, în perioada 2011-2014, Mircea Roşca ar fi intervenit pe lângă factorii de decizie din instituţii publice din judeţul Prahova, respectiv Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti şi Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia, în vederea atribuirii către societăţile deţinute de vărul său, omul de afaceri Adrian Rotilă, a unor contracte de achiziţii publice. Roşca ar fi primit, astfel, de la Rotilă aproximativ 90.000 de lei, construcţii în valoare de 35.418,39 lei şi folosinţa unui autoturism marca Audi A8. Ulterior, magistraţii au hotărât scoaterea lui Roşca din arest preventiv şi plasarea în arest la domiciului, după care a fost pus sub control judiciar.

Ludovic Orban ar avea şi el motive să se teamă de Justiţie. Recent, Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA cu privire la modul în care au fost irosiţi banii publici pentru modernizarea şoselei Transalpina. Potrivit raportului, prin deciziile luate în calitate de miniştri ai Transporturilor, respectiv Economiei in Guvernul Tăriceanu, Ludovic Orban şi Varujan Vosganian, au încalcat legea atunci când au aprobat realizarea lucrărilor de modernizare a Transalpina.

Ludovic Orban, pe atunci ministru al Transporturilor, a fost cel carea dispus, în 2008, executarea lucrărilor în sistem de credit-furnizor, pe baza unui împrumut contractat de constructor de la o instituţie de credit, care să fie rambursat ulterior de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) cu plata unor costuri suplimentare de finanţare. Acest fapt ar fi generat o pagubă de 388,7 milioane lei.

Inspectorii mai arată că Ludovic Orban a promovat în Guvern o hotărâre având ca scop finanţarea de la buget a acestui proiect, act normativ care, deşi nu a avut avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor, a fost contrasemnată, pentru ministrul Transporturilor, de către secretarul de stat Septimiu Buzaşu şi de ministrul de atunci al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Vosganian a semnat şi nota de fundamentare, deşi nu exista avizul ministerului prin direcţiile de specialitate.