Evenimentul Zilei > Actualitate > Pelerinaj de Sfântul Dimitrie cel Nou. Reguli stricte pentru credincioșii participanți la manifestări
Pelerinaj de Sfântul Dimitrie cel Nou. Reguli stricte pentru credincioșii participanți la manifestări

Pelerinaj de Sfântul Dimitrie cel Nou. Reguli stricte pentru credincioșii participanți la manifestări

Pelerinajul la moaștele Sf Dimitrie cel Nou se desfășoară, în București, după reguli speciale, impuse de situația specială generate de pandemia de coronavirus.

Moaştele Sf. Dimitrie cel Nou, ale Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamţ, ocrotitorul românilor de pretutindeni, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi cele ale Sf. Nectarie au fost aşezate, sâmbătă, în Baldachinul Sfinţilor în pridvorul Catedralei Patriarhale. Pelerinii, veniți să se închine la acestea vor putea să se roage în condiții de maximă siguranță, dat fiind situația pandemică provocată de coronavirus.

Din motive sanitare, raclele cu Moaştele Sfinţilor vor fi acoperite fiecare cu un capac transparent ce va fi dezinfectat permanent. Este cel de-al doilea an în care Sărbătoarea Sfântului Dimitrie se desfăşoară în condiţii de maximă rigoare, impuse de restricţiile sanitare cauzate de Covid-19. La pelerinaj poate participa oricine, cu condiția să respecte regulile de distanțare și să poarte mască de protecție sanitară.

Moaştele vor rămâne afară până la jumătatea săptămânii viitoare, joi, 28 octombrie, timp în care vor avea loc mai multe slujbe religioase.  În acest an, pelerinajul de Sfântul Dimitrie se va desfășura după reguli speciale, impuse din cauza pandemiei de coronavirus, pentru protecția pelerinilor.

Sursa foto: EVZ

Cum se va face pelerinajul la Sfintele Moaște

Astfel, la raclă se va ajunge pe un singur rând de persoane, care vor trebui să păstreze o distanță de 1,5 metri între ele. Vor fi trasate marcaje, astfel încât fiecare să știe exact unde trebuie să se poziționeze pentru a evita interacțiunea cu ceialți și o eventuală răspândire a bolii.

Din loc în loc, pe traseu sunt amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea strictă a normelor igienico-sanitare. Intrarea pelerinilor se va face pe la baza Dealului Patriarhiei, iar ieșirea va fi sepaată pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie.

Organizatorii și voluntarii care vor asigura buna desfășurare a evenimentelor vor purta măşti de protecţie şi mănuşi. Ei vor oferi pelerinilor materiale de dezinfectare şi măşti sanitare, în cazul în care aceștia nu au. De asemenea, pelerinii vor primi pachete cu produse alimentare. Au fost pregătite în jur de 20.000 de sandwich, biscuiţi/eugenii și apă plată în sticle sigilate.

După închinarea la Sfintele Moaşte, pelerinii care se îndreaptă spre strada 11 iunie vor primi și sticluțe cu agheasmă îmbuteliată.

Sursa foto: EVZ

Programul pelerinajului și al slujbelor religioase

Slujbele religioase se vor ține sâmbătă (23 octombrie) şi luni (25 octombrie) 2021. Acestea vor fi oficiate în Catedrala Patriarhală cu un număr de maximum 70 de credincioşi.

Marţi, 26 octombrie 2021, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară.

Miercuri, 27 octombrie 2021, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9.00, va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către Preafericitul Părinte Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Pe esplanada din faţa Altarului de vară al Catedralei Patriarhale vor fi marcate locurile în care pelerinii pot staționa ca să asiste la slujbele oficiate în aer liber. Vor fi instalate 200 de scaune, la o distanță de 1,5 m între ele.