Educatoarele centrului Micul Regat din Constanța, numită și “Grădinița Groazei”, judecate pentru purtare abuzivă, în cazul a cinci copii ai căror părinți le-au acționat în instanță pentru rele tratamente, au primit pedepse cu suspendare. Decizia Judecătoriei Constanța îi nemulțumește, pe de o parte pe părinți și pe de altă parte pe inculpate. În urma contestației, procesul va continua la Curtea de Apel.
Directoarea grădiniței Micul Regat, Eliza Pufleanu, a fost achitată de judecători. Directorul educativ, Cristina Manolache, a primit un an cu suspendare, educatoarele Victoria Larisa Hercuș și Irina Petre au fost condamnate la un an și cinci luni, respectiv un an de închisoare, cu suspendare. Îngrijitoarele Georgiana Vierescu și Alina Arma au primit și ele pedepse cu suspendare de un an și cinci luni, respectiv un an de închisoare. Cele cinci inculpate sunt obligate de instanță, pe latura civilă, să achite între 1000 și 1500 de euro daune morale. Decizia Judecătoriei Constanța nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel.
Dosarul a fost deschis în urmă cu trei ani după ce părinții mai multor copii au reclamat, cu dovezi video și audio, că micuții au fost maltratați de către angajatele grădiniței. Înregistrările redau agresiunile la care erau supuși copiii, limbajul violent al educatoarelor, ţipetele de durere ale micuţilor. Apărătorii au cerut cercetarea educatoarelor pentru rele tratamente aplicate minorilor, pentru care pedeapsa este de la 3 la 7 ani închisoare. Procesul a fost îndelung mediatizat datorită unui judecător care a obligat jandarmeria să-i aducă pe copii, părți vătămate, la judecată.
Părinții sunt șocați de decizia instanței.“Aș fi dorit ca sancțiunile să fie mai grele pentru ca asemenea cazuri să nu se mai repete “, a declarat, pentru EVZ, una dintre mame. Avocatul Marius Mocanu spune că va face apel împotriva hotărârii Judecătoriei, cel puțin din perspective dispozițiilor date pe latura civilă. “Apreciem că daunele acordate de către instanță nu sunt suficiente să reflecte, pe de o parte cheltuielile părinților, pe de altă parte traumele prin care au trecut și copii și părinții ani de zile, cu tratamente și tot calvarul. Vrem să tragem un semnal de alarmă, să fie un dosar pilot pentru a nu mai apărea astfel de probleme. Dacă pedepsele sunt așa de blânde, există pericolul să se mai întâmple și pe viitor asemenea abuzuri”, a explicat avocatul Marius Mocanu.
Avocatul Alexandru Niță, care apără pe una dintre inculpate spune, la rândul lui că va contestat soluția pronunțată de Judecătoria Constanța. “Teoria mea e că acolo nu a avut loc infracțiunea de purtare abuzivă. Totul a fost datorită mediatizării excesive a procesului. Nu s-a ținut cont de aspecte legale pe care le-am invocat . Voi formula apel față de soluția pronunțată de instanță, de principiu, pentru că trebuie să avem încă un punct de vedere. Pentru că e posibil ca o persoană care a lucrat sub presiune mediatică să fi fost influențată. De aceea vrem părerea unor judecători mai experimentați care nu pot fi influențați prin acțiuni mediatice. Vreau o opinie, pur și simplu”, a declarat avocatul Alexandru Niță, pentru EVZ.