Evenimentul Zilei > International > Pe un butoi de pulbere. La un pas de conflict major. NATO trimite patrule în teritoriu.
Pe un butoi de pulbere. La un pas de conflict major. NATO trimite patrule în teritoriu.

Pe un butoi de pulbere. La un pas de conflict major. NATO trimite patrule în teritoriu.

În urma escaladării tensiunilor în nordul statului Kosovo la frontiera cu Serbia, care a trimis blindate în apropiere de fosta sa provincie, forţa Alianţei Nord-Atlantice a anunţat luni că şi-a intensificat patrulările în teritoriu.

Comunitatea internaţională, cu Uniunea Europeană în frunte, a lansat un apel la o „dezescaladare” şi la „dialog” în faţa acestei noi crize între Kosovo şi Serbia, care nu a recunoscut niciodată autoproclamata independenţă în 2008 a acestui teritoriu locuit de o majoritate de etnici albanezi.

Relaţiile deja dificile între cei doi vecini s-au complicat şi mai mult cu o săptămână în urmă, când guvernul kosovar a trimis unităţi speciale de poliţie în nord, o regiune populată de o majoritate de etnici sârbi care nu recunosc puterea de la Pristina.

Belgradul a ridicat nivelul de alertă al armatei sale în zona de frontieră

Acuzând Pristina de ‘provocare’, Belgradul a ridicat nivelul de alertă al armatei sale în zona de frontieră. Potrivit unui corespondent AFP în zonă, Serbia a desfăşurat luni patru vehicule blindate la 2 km de un post de frontieră, în timp ce avioanele sale de vânătoare au survolat o zonă din apropierea graniţei, pentru prima oară după războiul sângeros între forţele sârbe şi separatiştii albanezi (1998-1999).

Luni, situaţia la frontiera dintre Serbia şi Kosovo era calmă, în pofida acestor mişcări militare, notează Agerpres.

Unităţi speciale kosovare au fost desfăşurate pentru a superviza decizia Pristinei de a constrânge vehiculele sârbe să afişeze numere de înmatriculare kosovare temporare la intrarea în Kosovo. Pristina invocă o măsură de ‘reciprocitate’, vehiculele înmatriculate ‘Republica Kosovo’ – nerecunoscute de către Belgrad – sunt obligate de ani de zile să afişeze plăcuţe de înmatriculare sârbe temporare pentru a intra în Serbia.

Furioşi, sute de sârbi protestează în fiecare zi, blocând cu camioane drumurile care duc spre cele două puncte de trecere a frontierei în nord, Jarinje şi Brnjak.

Două birouri de înmatriculare a vehiculelor kosovare au fost vizate de atacuri în weekend, iar premierul kosovar Albin Kurti a acuzat Serbia că vrea să ‘provoace un conflict’.

Din 1999, când o campanie de bombardamente NATO a pus capăt conflictului, Kosovo se află sub protecţia internaţională a KFOR.

Această forţă a NATO a anunţat luni, într-un comunicat, că ‘a crescut numărul şi durata patrulărilor sale de rutină de-a lungul Kosovo, inclusiv în nord’, reamintind că misiunea sa este de a asigura securitatea şi libertatea de mişcare.

De mai multe zile, elicopterele KFOR survolează cu regularitate regiunea de frontieră.

Albania consideră manevrele militare ale sârbilor ca fiind „teatrale”

Premierul albanez Edi Rama, aflat în vizită în Kosovo, a calificat acţiunile Belgradului drept ‘manevre militare teatrale’, declarându-se convins că ‘dialogul este singura soluţie’.

În timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aşteptată săptămâna aceasta în Balcani, Bruxelles a invitat luni părţile la dialog.

„Este important ca părţile se se aşeze împreună, să pună capăt escaladării verbale în regiune şi să găsească rapid o soluţie”, a declarat Dana Spinanţ, purtătoare de cuvânt a Comisiei.

„O mulţime de activităţi diplomatice sunt în curs de desfăşurare atât la Bruxelles, cât şi pe teren”, a completat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, exprimându-şi speranţa într-o întâlnire a negociatorilor de ambele părţi în curând la Bruxelles.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: