Programul "Carne de porc din fermele româneşti" a fost făcut pentru a spori efectivele de animale şi a avea în ţară consumatorul pentru cultura de porumb, mai ales că în prezent în România există numai doi porci la hectarul de porumb, susţine ministrul Agriculturii.
”Programul -Carne de porc- l-am făcut împreună cu crescătorii pentru a realiza două lucruri: a spori efectivele de animale şi a avea în ţară consumatorul pentru cultura de porumb. ”Păi, este posibil ca astăzi în România să ai doi porci la hectarul de porumb?!”. Și atunci nu mai pleacă porumbul în exterior, rămâne aici, a mai spus ministrul Agriculturii.”, a declarat Daea.
"Pe mine nu mă interesează câte picioare are porcul, nu mă interesează guițatul porcului. Pe mine mă interesează porcul la 110 kilograme, așa cum spune legea, tăiat, adus, carcase clasificate, dat în consum și știu pentru ce îi dau banii. Iar crescătorii de porci abia așteaptă acest program și el se află în Parlamentul României", a mai spus ministrul.
În data de 10 aprilie, Plenul Senatului a adoptat cu 103 voturi "pentru", două abţineri şi un vot "împotrivă", propunerea legislativă pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele româneşti .Senatul este prima Cameră sesizată, for decizional în acest caz fiind Camera Deputaţilor.
Programul, care urmează să fie implementat în perioada 2017 - 2020, are alocată suma de 446 de milioane de euro.
În 2017 vor fi alocate 86 de milioane de euro de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii.