Evenimentul Zilei > Actualitate > Pe măsură ce sărăcia se instalează la nivel global, în topul Forbes apar noi îmbogățiți. Fondatorii Moderna, cu venituri fabuloase. FOTO
Pe măsură ce sărăcia se instalează la nivel global, în topul Forbes apar noi îmbogățiți. Fondatorii Moderna, cu venituri fabuloase. FOTO

Pe măsură ce sărăcia se instalează la nivel global, în topul Forbes apar noi îmbogățiți. Fondatorii Moderna, cu venituri fabuloase. FOTO

Fondatorii companiei Moderna debutează în revista Forbes pe lista celor mai bogați oameni, după ce au încasat sume uriașe de pe urma pandemiei cu vaccinul anti-COVID.

Trei miliardari cu mize mari de la Moderna – cofondatorii Noubar Afeyan și Robert Langer și investitorul Timothy Springer – au intrat pe lista Forbes a celor mai bogați 400 de americani din acest an după ce compania lor a lansat unul dintre cele trei vaccinuri anti-COVID aprobate de FDA.

Fiecare dintre aceștia valorează peste 3,5 miliarde de dolari și au fost adăugați marți pe lista Forbes pe baza documentelor SEC, a prețurilor acțiunilor din septembrie și a altor înregistrări financiare.

De când vaccinul Moderna anti-COVID-19 a fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, au fost administrate 152 de milioane de doze. Compania a fost prima care a testat vaccinul pe subiecți umani, sporindu-și în continuare valoarea stocului.

Deși pandemia a distrus sute de milioane de locuri de muncă în întreaga lume, cei mai bogați 400 de oameni și-au văzut averile crescând cu 40%

Cea mai recentă listă a publicației Forbes conține cele mai noi nume, majoritatea din industria financiară, tehnologică și medicală.

Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, a fost mustrată pentru că a vândut doze timpurii de vaccin pe bază de ARN către țările care licitează cel mai mare și pentru îmbogățirea extremă generată de investitorii săi. Cu toate acestea, CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a declarat că se așteaptă ca vaccinurile să devină disponibile pentru „toată lumea de pe Pământ” anul viitor.

Împreună cu producătorii concurenți de vaccinuri Pfizer și partenerul lor german BioNTech, compania a câștigat miliarde de dolari în vânzările de vaccinuri. Johnson & Johnson și Astrozeneca din Europa au declarat că nu intenționează să profite de pe urma vaccinurilor lor.

Cine sunt cei mai proaspeți miliardari din revista Forbes

Noubar Afeyan, în vârstă de 59 de ani, actualul președinte al Modernei, ocupa locul 212 cu o valoare netă de aproximativ 3,7 miliarde de dolari începând cu 6 octombrie

Noubar Afeyan, inginer, care s-a născut la Beirut din părinți armeni, s-a mutat la Montreal în timpul războiului civil din Liban, în 1975. El a ajutat la înființarea a peste 70 de afaceri în domeniul științelor vieții și al tehnologiei și deține acțiuni în 12 companii de biotehnologie cotate la bursă, potrivit Forbes.

Noubar Afeyan, în vârstă de 59 de ani, actualul președinte al Modernei, s-a clasat pe locul 212 cu o valoare netă de aproximativ 3,7 miliarde de dolari

Timothy Springer a investit 5 milioane de dolari în Moderna la început și deține acum 3,5 la sută din acțiunile companiei. În prezent, profesorul de la Harvard Medical School valorează 4,4 miliarde de dolari și este clasat pe locul 176 pe listă. El deține acțiuni în trei firme de biotehnologie mai mici: Selecta Biosciences, Scholar Rock și Morphic Therapeutic.

Timothy Springer a investit 5 milioane de dolari în Moderna la început și deține acum 3,5 la sută din acțiunile companiei. În prezent, profesorul Harvard Medical School valorează 4,4 miliarde de dolari și este clasat pe locul 176 pe listă.

Robert Langer, numărul 222 de pe listă, deține 3% din acțiunile Moderna și nu a vândut niciodată una. Profesorul din Massachusetts Institute of Technology valorează 3,5 miliarde de dolari. El deține acțiuni la SQZ Biotechnologies, Seer și Sigilon Therapeutics, care au fost fondate de el și studenți post-doctoranzi din laboratorul său.

Robert Langer, numărul 222 de pe listă, deține 3% din acțiunile Moderna și nu a vândut niciodată una. Profesorul din Massachusetts Institute of Technology valorează 3,5 miliarde de dolari

Se crede că este cel mai citat inginer din istorie: cu peste 350.000 de citate. El a publicat peste 1.500 de articole și deține peste 1.400 de brevete și cereri de brevet, dintre care peste 400 au fost licențiate de companii de farmacologie și biotehnologie.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.