Evenimentul Zilei > Social > Pe Mărgineanu „îl iubește femeile” și nu prea. „Sunt șocat de răutatea femeilor politice”
VIDEO

Pe Mărgineanu „îl iubește femeile” și nu prea. „Sunt șocat de răutatea femeilor politice”

Ardiles din „Las Fierbinți” e un autodidact fermecător. Spontan, șarmant, ai zice că toate muierile se calcă în picioare după el. Mihai Mărgineanu spune că mai degrabă bărbații îl plac mai mult

Dar ce fel de muzică e cea pe care o cântă? Se poate încadra într-un anume gen? Că e greu de definit… Se distrează: „Nu sunt afiliat unui gen. Că e rock, că e punk, mie-mi iese «șaraiman»”. Cel mai celebru hit al său e „Mă iubește femeile”. Chiar îl iubesc? Că e mititel și ochelarist?

Se strâmbă de râs: „Nu-i hit-ul meu. E un cântec al lui Iancu Brezoi, de la Iași. L-am preluat din folclorul urban. Cântecul a juns celebru că e simplu… Și, eu am avut o singură dată succes la femei, cu nevastă-mea, care a pus ochii pe mine și mi-a făcut și doi copii”.

Povestea cântecelor sale

Dar, de unde și-a cules Mărgineanu textele și melodiile? De prin căminele studențești, din cârciumi? Că pare un fel de Petre Ispirescu al muzicii contemporane. Răspunde, franc în față: „De peste tot. În special de la oamenii cu care m-am înconjurat. Oameni de spirit care se bucură de viață. Mă flatează asta, cu Ispirescu”.

Recunoaște, însă, că parte din reprtoriul său e luat din cârciumile frecventate de studenți și excursiile montane din tinerețe. Și, a modificat ceva din ce a cules, de pe unde a cules, sau a păstrat linia melodică și versurile așa cum le-a auzit? Zice că da, a schimbat câte ceva pe ici, pe colo: „Am schimbat orchestrația și am umblat și pe texte. Nu poți să cânți un cântec al căror versuri au 130 de ani, că nu mai e haios”.

Cât la sută din piesele pe care le cântă sunt producții proprii și cât interpretări? Dă din umeri: „N-am nici cea mai vagă idee. Am compus mult… Am șase discuri scoase. Dar pentru «Las Fierbinți» a trebuit să-mi compun singur niște intarsii muzicale. S-a strâns un material destul de mare. Am scos discul «Las Fierbinți», pe care-l fac cadou. Mai am 5000 de bucăți”.

Singurul autodidact din „Las Fierbinți”

La ce emisiuni se uită la televizor? Ce ziare citește, dacă mai citește ziare tipărite? Din spatele său, de pe scenă, bubuie basul. Se încruntă. Dacă spui că ești apolitic ai o problemă. Mă uit la emisiuni politice.

Și sunt cel mai șocat de răutatea femeilor din politică! Și mă mai uit la «Las Fierbinți», că abia atunci văd forma finală… Sunt curios să mă văd pe mine că eu nu eram actor. Acolo am învățat cum se dă replica. În afară de mine, în tot serialul, nu e niciun autodidact”.

E pilot pe propriul său avion și va deveni instructor de aviație

Orice om are o opțiune de vot. Cantautorul e de stânga sau de dreapta? Se înfoaie: „ Io sunt de centru-dreapta. Nu mai pot fi nici de stânga total… Da’ stânga trebuie folosită ocazional”.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.