Pe Coclauri: Partia Vartop

Am plecat spre partia Vartop intr-o zi friguroasa de ianuarie.

Ceata groasa care invaluia ultima portiune a drumului, intre Campeni si Pasul Vartop, nu ma imbia la prea mult optimism. Dar, pe masura ce se derulau serpentinele si castigam in altitudine, soarele razbatea tot mai mult prin patura groasa de nori.

Nu eram prima oara in Tara de Piatra, dar precedentele mele excursii au fost vara sau toamna. De atunci insa, partia promitea. Aflata la granita dintre judetele Alba si Bihor, pe DN 75, la 130 de kilometri de Alba Iulia, partia Vartop are o lungime de un kilometru, cu o diferenta de nivel de 220 de metri si zapada buna din decembrie pana in aprilie.

Fara sa stau prea mult pe ganduri, am incaltat claparii si am pornit spre teleschi. Drumul spre cablu e flancat cu casute de unde poti inchiria echipament de schi sau sanius.

Sus, am fost numaidecat absorbit de peisajul superb, tipic Tarii Motilor. Pana in zare, spre Platoul Pades, se pot vedea sute de palcuri de padure si casute din lemn. Ceata groasa pe care o lasasem in vale urca amenintator blocand privelistea, apoi se retragea, lasand soarele sa mangaie padurile nesfarsite.

Revenind la partie, partea ei superioara e de dificultate medie, iar cea de jos e usoara, potrivita pentru incepatori. Fiind iluminata, se poate schia pana tarziu. La baza partiei sunt cateva cabane si restaurante unde poti lua masa sau te poti odihni la o cafea ori un suc.

Posibilitatile de cazare in zona Pasului Vartop sunt deocamdata reduse, dar poti gasi cazare coborand pe Valea Ariesului cativa kilometri, in Arieseni sau Garda.

Valea Ariesului ofera o multime de posibilitati de excursii si drumetii, dar in conditii de iarna multe sunt grele si periculoase. Cele mai accesibile: Pestera Ursilor, ghetarul de la Scarisoara, Casa memoriala Avram Iancu, Manastirea Lupsa, Manastirea Posaga, Galeriile Romane din Rosia Montana,  orasele Abrud, Albac si Campeni, localitati unde istoria are ceva de spus la fiecare pas.