PE cere Moldovei încetarea arestărilor ilegale

Plenul Parlamentul European a adoptat astăzi, cu o largă majoritate (467 voturi pentru din 512 exprimate), o rezoluţie privind situaţia din Republica Moldova.

"Rezoluţia spune lucrurilor pe nume în ceea ce priveşte constatarea faptelor, fiind un document foarte onest. În ceea ce priveşte terapia, trebuie să avem grijă să nu creăm la graniţa României şi a Uniunii Europene un al doilea Belarus, adică o ţară care nu mai doreşte să dialogheze cu UE şi asupra căreia Uniunea şi-a pierdut orice fel de influenţă", a declarat Severin, membru al Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European, co-semnatar al acestei rezoluţii.

Rezoluţia PE subliniază importanţa unei relaţii mai strânse între UE şi Republica Moldova, însă, în acelaşi timp, solicită autorităţilor moldovene "să înceteze imediat toate arestările ilegale şi să desfăşoare activitatea guvernamentală în concordanţă cu angajamentele internaţionale şi obligaţiile Republicii Moldova cu privire la democraţie, statul de drept şi drepturile omului”, se arată într-un comunicat de presă.

Deputaţii europeni condamnă totodată "cu tărie campania masivă de hărţuire, gravele violări ale drepturilor omului şi alte acţiuni ilegale comise de Guvernul moldovean după alegerile parlamentare".  

Documentul susţine că este nevoie de crearea unei comisii de anchetă independente, din care să facă parte reprezentanţi ai UE, ai Comitetului Consiliului Europei pentru prevenirea torturii şi din experţi independenţi, care să aibă ca scop asigurarea unui proces de investigare imparţial şi transparent. De asemenea, PE insistă ca toţi cei responsabili pentru acte de violenţă brutală contra deţinuţilor să fie aduşi în faţa instanţei.

Critică discriminarea contra cetăţenilor UE

Deputaţii europeni deplâng decizia autorităţilor moldovene de a expulza ambasadorul României la Chişinău şi cea de a introduce obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unui stat membru al UE, insistând că discriminarea contra cetăţenilor UE pe baza naţionalităţii lor este inacceptabilă şi cerând autorităţilor moldovene să restabilească regimul fără vize pentru cetăţenii români.

În acelaşi timp, PE solicită Consiliului UE şi Comisiei să reanalizeze sistemul de vize pentru moldoveni în scopul relaxării condiţiilor de acordare a vizelor - în special a condiţiilor financiare - şi speră ca cetăţenii moldoveni nu vor folosi prilejul introducerii unui sistem mai bun de viză şi călătorii pentru a începe un exod în masă din ţara lor.