Pe ce a cheltuit “industriașul” Relu Fenechiu jumătate de milion de euro înainte să intre în pușcărie

Înainte de a intra în pușcărie pentru 5 ani, Relu Fenechiu a plănuit o afacere. Chiar lânga Centrul Expozitional din Iași, în fața porții de la intrare de la Fortus, SC Fene Grup SA a cumpărat 9.100 metri pătrați de la o femeie numită Ștefania Sârbu.

Potrivit jurnaliștilor de la bzi.ro, Relu Fenechiu pusese pe hartie un proiect prin care visa să devina un mare industriaș. A inceput să-și puna în aplicare planul încă din anul 2011, când și-a lipit afacerile de cel mai mare combinat din județul Iași, cel administrat de firma Fortus SA.

  • Relu Fenechiu, din Parlament direct în celulă. Primul milion de euro făcut cu bulibaşa l-a trimis la puşcărie!

Primul pas, SC Fene Grup SA a cumpărat 9.100 metri pătrati de la o femeie numită Ștefania Sârbu. Aceasta, la randul sau, a obtinut terenul dupa ce i-a fost retrocedat in baza unei validari aprobate de Comisia locala de fond funciar de pe langa municipalitate. Femeia, alături de alți membri ai familiei, a obținut in  2003 titlul de proprietate nr. 18.463.

Vânzătorul "i-a citit" gândurile lui Relu

Jurnaliștii ieșeni susțin că este ciudat este că această femeie, care i-a vândut lui Fenechiu, parca i-ar fi citit gandurile și știa ca Fene Grup viza să construiască pe terenul respectiv hale industriale. Asta pentru că primele demersuri în vederea obținerii unor autorizații de construcție pentru amenajarea unor hale industriale au fost făcute chiar de Ștefania Sârbu sau de reprezentanții acesteia. Contractul de vânzare-cumpărare încheiat de Fene Grup cu aceasta femeie a fost semnat la data de 5 februarie 2011. Imediat după semnarea contractului, din conturile firmei lui Fenechiu au iesit 500.000 euro pentru a-i plăti femeii suma cerută pentru această proprietate.

Primăria a aprobat

Nu a trecut mult de cand Fenechiu a luat terenul, iar municipalitatea, prin Consiliul Local, a și aprobat Planul Urbanistic Zonal întocmit în vederea "construirii de hale, spații comerciale și birouri pe teren proprietate privată persoană juridică". Terenul se afla intre gardul SC Fortus SA si drumul județean care duce spre Ciurea și județul Vaslui pe partea laterala a Centrului Expozitional si de aceea, Fenechiu a inclus și construirea unor spații comerciale chiar la marginea șoselei principale menționate anterior.

Voia să acceseze un proiect european

Numai ca deși i-a fost aprobat în unanimitate planul urbanistic, Fenechiu nu a demarat lucrările pe banii săi. Chiar în perioada respectivă, administratorii societatilor comerciale începeau sa se agite foarte tare ca sa obțină unele fonduri europene acordate în condiții avantajoase. Cu relațiile pe care le avea, Fenechiu era probabil sigur că proiectul său european va fi aprobat. Astfel, în perioada respectiva s-a dat startul pentru întocmirea proiectelor în vederea obținerii unor finanțări prin Programul Operational Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE). Este vorba despre un program care sprijinea modernizarea, dezvoltarea și tehnologizarea întreprinderilor mici și mijlocii. În ultima perioadă, acest program a fost gestionat de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, care este condusă de Constantin Apostol. Menținerea în funcție a lui Apostol depindea și de sprijinul politic acordat de Fenechiu.

  • Citiți ancheta întreagă pe site-ul www.bzi.ro