Ultimul transport de uraniu puternic îmbogăţit a fost evacuat din România luni seară. Anunţul a fost făcut azi dimineaţă, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, de Andrew Bieniawski, adjunct în cadrul Administraţia Naţională pentru Securitate a Statelor Unite. Materialul a fost repatriat in Rusia.
Conform datelor furnizate de Andrew Bieniawski este vorba despre două transporturi, unul de 23,7 kilograme de uraniu îmbogăţit uzat, care provine de la unul din reactoarele de cercetare de la Măgurele şi altul, de 30 de kilograme de uraniu îmbogăţit proaspăt, de la un reactor din Mioveni, din apropiere de Piteşti.
Cantitatea evacuată este considerată suficientă pentru confecţionarea a două arme nucleare. România este prima ţară care şi-a evacuat uraniul îmbogăţit după ce preşedintele Barack Obama şi-a exprimat angajamentul de a securiza, în patru ani, materialul nuclear de risc, din întreaga lume. Uraniul uzat a fost transportat la Mayak, cel proaspăt la Dimitrovgrad, cele două centre fiind agreate de un acord ruso-american.
Uraniul de la Mioveni a fost importat cu ceva vreme în urmă, dar nu a fost folosit. În schimbul Institutul de la Mioveni va primi un alt uraniu, dar slab îmbogăţit şi cu riscuri mai mici, care nu poate fi folosit la fabricarea de arme nucleare, a explicat preşedinta Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare, Vajda Borbala.
Evacuarea uraniului din României are loc cu o săptămână înainte de întâlnirea Obama - Medvedev, programată pentru 7-8 iunie. În august 1999, au fost repatriate în SUA de la Piteşti 5,5 kilograme de combustibil nuclear proaspăt, uraniu îmbogăţit, de origine americană, iar în 2008 a fost expediat un al doilea transport, de 15,3 kilograme de combustibil nuclear uzat, tot de origine americană.
Costurile depăşesc 11 milioane de dolari
Operaţiunea din ultimele două zile - evacuarea uraniului a început duminică - în condiţiile în care pregătirile pentru această operaţiune au durat cinci ani şi au costat 11,5 milioane de dolari, sumă suportată de Statele Unite.
O parte din aceşti bani au fost alocaţi Institutului de la Măgurele, pentru modificarea facilităţilor care au făcut posibilă evacuarea containerelor cu uraniu, dar şi pentru plata unora dintre cei care au lucrat la manevă. "Experţii din România sunt unii dintre cei mai buni din lume, unii dintre cei mai buni pe care i-am întâlnit", a ţinut să sublinieze Andrew Bieniawski.
Transport securizat
Uraniul uzat de la Măgurele a fost transportat în containere speciale, ruseşti de tip TUK-19, care au fost încărcate în containere de marfă clasice şi duse cu un convoi blindat până la aeroport. Au fost ulterior îmbarcate într-un avion de tip cargo Antonov-124, cu destinaţia Rusia.
Din motive de siguranţă, toate detaliile acestei operaţiuni au fost făcute publice abia după ce încărcătura a ajuns la destinaţie.