Cine va conduce Europa. Vom afla pe 3 iulie...

După constituirea noului Parlament, pe 2 iunie, în dimineața zilei de 3 iulie Parlamentul își va fi alege Președintele, pentru un mandat de doi ani și jumătate.

După constituirea noului Parlament, pe 2 iunie, în dimineața zilei de 3 iulie Parlamentul își va fi alege Președintele, pentru un mandat de doi ani și jumătate.

Regulamentul de procedură al Parlamentului prevede, în Art 14,  că ședința în cadrul căreia este ales noul Președinte va fi prezidată de președintele aflat la sfârșit de mandat. În lipsa acestuia, unul dintre vicepreședinții aflați la sfârșit de mandat, stabilit în conformitate cu ordinea precedenței, sau, în lipsa unuia dintre aceștia, deputatul care a deținut mandatul pentru perioada cea mai lungă prezidează ședința, până la declararea alegerii Președintelui. Opt deputați aleși prin tragere la sorți sunt însărcinați cu verificarea procesului de votare. Conform  Art 15 al aceluiași Regulament, candidații la această funcție pot fi propuși fie de un grup politic, fie de 1/20 dintre membri, adică minimum 38 de deputați europeni.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru funcția de Președinte a fost anunțat la deschiderea sesiunii marți dimineața și stabilit pentru ora 22.00 în aceeași zi (23.00 ora României). Candidații vor avea posibilitatea de a face scurte declarații (maximum 5 minute) înainte de începerea alegerilor. Alegerile au loc prin vot secret). Art. 16 al Regulamentul de procedură al Parlamentului European stabilește că pentru a fi ales, un candidat trebuie să obțină majoritatea absolută a voturilor exprimate, adică 50 plus unul. Voturile albe sau cele anulate nu intră în calculul majorității. Dacă niciun candidat nu este ales în primul tur de scrutin, aceiași sau alți candidați pot fi nominalizați pentru un al doilea tur, în aceleași condiții. Dacă este necesar, un al treilea tur de scrutin poate fi organizat în aceleași condiții. Dacă nu există un câștigător nici după al treilea tur, primii doi candidați cu cele mai bune scoruri în runda a treia intră în al patrulea tur de scrutin, cel care obține cele mai multe voturi câștigând alegerile. Noul președinte ales al Parlamentului își preia imediat atribuțiile și poate să țină un discurs inaugural înainte de a prezida alegerea vicepreședinților și a chestorilor.