PDL renunță la nume, dar rămâne cu... imnul

Liberalii și democrat-liberalii au bătut ieri palma pentru denumirea noului partid. Așa cum se prefigura, acesta se va numi PNL. Ca premiu de consolare, noua formațiune va avea imnul și sediul PDL

Urmare a negocierilor de ieri, democrat-liberalii au acceptat ca noul partid să se numească PNL, potrivit surselor EVZ. În schimb, democrat-liberalii va trebui să se mulțumescă cu premiile de consolare: imnul noului partid, „Verde- nrourat”, dar și cu sediul din Aleea Modrogan nr.1. „Noi am încheiat toate subiectele, dar ar fi o formă de respect faţă de colegii noștri, atât din PDL, cât și din PNL, să nu anunțăm public o decizie care nu este o decizie până nu este ratificată de organismele de conducere ale celor două formațiuni politice”, a afirmat vicepreședintele PNL Ludovic Orban.

Mai mult, democrat-liberalii nu s-au arătat foarte deranjați nici de faptul că nu se va mai merge pe un tandem la alegerile prezidențiale, ei pierzând astfel, funcția de premier. S-a stabilit un „gentlemen’s agreement”, potrivit căruia, dacă nu se va face tandem, atunci, la formarea Guvernului, dacă prezidențiabilul liberalilor va câștiga alegerile, la funcția de premier va avea întâietate un candidat din partea PDL, dar nu e obligatoriu, au mai precizat surse politice.

MRU, păcălit de PDL

Urmare a negocierilor cu PDL-iștii, Mihai Răzvan Ungureanu și-a asigurat supraviețuirea politică, dar nu a reușit să fie inclus în sondajul comun PNL-PDL pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, care va avea loc după 21 iulie, data la care liberalii își vor desemna prezidențiabilul, cel mai probabil în persoana lui Klaus Iohannis.

Decizia politică este ca primvicepreședintele PDL Cătălin Predoiu să fie inclus în sondaj. În schimb, MRU va trebui să se mulțumească cu funcția de prim-vicepreședinte al PDL și cinci funcții în Biroul Politic al partidului, susțin surse democrat-liberale.

Klaus Iohannis, premiat de nemți

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a primit ieri o distincție din partea statului german, Crucea de Ofițer al Ordinului pentru merite al Republicii Federale Germania. Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania a apărut la inițiativa președintelui Theodor Heuss și a cancelarului Konrad Adenauer în 1951, fiind atribuit cetățenilor germani, dar și celor străini. Decernarea a fost făcută de ambasadorul Germaniei, Werner Hans Lauk.