PDL merge cu Năstase la Curtea Constituţională

Scandalul Năstase a continuat şi azi la Camera Deputaţilor, cu toate ingredientele obişnuite-de la chichiţe procedurale, defecţiuni la sistemul de vot electronic şi pauze de consultări. PDL a sesizat Curtea Constituţională pentru a tranşa disputa legată de modul în care sunt anchetaţi foştii sau actualii miniştri care sunt şi parlamentari.

52 de deputaţi PDL au depus o sesizare la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, prin care contestă mai multe articole din regulamentul forului legislativ, legate de procedura anchetării foştilor sau actualilor miniştri care au şi statut de parlamentar. Ei acuză tabăra pro-Năstase că se agaţă de anumite prevederi pentru a bloca actul de justiţie.

Sesizarea va fi trimisă la Curtea Constituţională, chemată din nou să se pronunţe în probleme legate de cercetarea penală a demnitarilor. În legislatura trecută, tot magistraţii CCR sunt cei care au hotărât că procurorii trebuie să ceară avizul Parlamentului pentru a demara urmărirea penală a foştilor sau actualilor miniştri care sunt şi membri ai Legislativului.

Demersul PDL de a recurge la magistraţii constituţionali, a venit după o nouă rundă de dispute în pelnul Camerei. Deşi aleşii au stabilit ieri că cererea de începere a urmăririi penale în dosarul Termopanelor este inadmisibilă, conducerea Camerei Deputaţilor a solicitat procurorului general Laura Codruţa Kovesi lămuriri în legătură cu dosarele fostului premier. În plus, PDL a susţinut că decizia de ieri este lovită de nulitate întrucât au existat defecţiuni la sistemul de vot electronic. 

Sub pretextul unor încurcături legate de numărul de înregistrare al dosarelor deschise pe numele lui Năstase, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor i-a trimis o scrisoare procurorului general pentru a stabili dacă s-a cerut avizul pentru acelaşi dosar al Termopanelor, ce este tergiversat din 2007 şi asupra căruia plenul s-a pronunţat şi în august 2008. Toamna se numără corupţii? După secvenţa epistolară din Biroul permanent, deputaţii au continuat discuţiile şi în plen. Aleşii au decis să revină asupra votului în cazul Năstase, în prima şedinţă a sesiunii parlamentare din toamnă, adică exact în pragul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Concret, ei au fost de acord să se pronunţe din nou asupra admisibilităţii cererii lui Kovesi, la toamnă, la pachet cu alte legi importante, cum ar fi Legea Camerelor de Comerţ şi Legea SRR şi SRTV.

Hotărârea a fost valabilă însă doar pentru câteva minute, ea fiind contestată de PSD şi UDMR care au acuzat-o pe Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, de încălcarea regulamentului, fiind convocată o scurtă pauză de consultări.

Disputele cu liderii de grupuri parlamentare au făcut-o pe Roberta Anastase să îşi schimbe poziţia la 180 de grade, astfel încât decizia iniţială de a redeschide cazul Năstase la toamnă a fost anulată. Evident, printr-un nou vot. "Liderii grupurilor parlamentare au propus să nu reluăm votul pentru a nu crea precedente pe niciun proiect de lege", a explicat Anastase. Parlamentul a fost sesizat încă din 10 martie

Ideea de a relua povestea fără sfârşit a dosarelor lui Năstase la toamnă a ridicat numeroase suspiciuni legate de intenţia de a folosi acest subiect ca temă de atac în campania electorală pentru prezidenţiale.

Procurorul Laura Codruţa Kovesi a făcut unele precizări legate de modul în care este gestionată problema Năstase, la nivel parlamentar. Într-o emisiune a Realităţii TV, Kovesi a respins teza potrivit căreia dosarele sunt instrumentate politic şi a spus că nu este treaba procurorilor dacă Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să pună pe ordinea de zi chestiunea Năstase în pragul campaniei pentru euroalegeri. Kovesi a precizat că cererea de începere a urmăririi penale împotriva lui Năstase, în dosarul Zambaccian 1, a fost înaintată Camerei Deputaţilor de pe data de 10 martie, a.c., şi nu îşi explică de ce ea a zăcut la biroul preşedintelui acestui for până pe data de 15 mai.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a confirmat că solicitarea a fost primită pe 10 martie. Anastase a susţinut însă că ar fi existat un acord la nivelul grupurilor PDL-PSD pentru ca aceasta să nu fie introdusă pe ordinea de zi a Legislativului decât după adoptarea Codurilor Juridice. Cum adoptarea acestora a depăşit termenul iniţial, Anastase a afirmat că a dat drumul cererii în cazul Năstase, pentru a nu se mai întârzia în luarea unei decizii. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, au replicat că nu au ştiinţă de o astfel de înţelegere.

Ştire actualizată la ora 14:02

CITIŢI ŞI:

Deputaţii l-au scăpat pe Năstase de procurori

Adrian Năstase rămâne cu imunitatea neatinsă