PDL a ţinut la sertar dosarul lui Adrian Năstase

Dosarul lui Adrian Năstase, „Zambaccian 1”, a zăcut mai bine de două luni într-un seif de la parlament cu acceptul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi în urma unei negocieri cu liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, şi cu Mircea Toader, şeful aleşilor PDL.

 Scrisoarea procurorului general privind începerea urmăririi penale a lui Năstase a ajuns la Camera Deputaţilor pe 10 martie, însă pe ordinea de zi a Biroului Permanent a figurat abia pe 18 mai, când s-a decis o amânare a dezbaterii pe acestă temă. Explicaţia Robertei Anastese pentru întârziere a fost că prioritatea în acel moment erau Codurile din domeniul justiţiei.

Cum se amână un dosar

“În momentul în care a venit dosarul, am avut o discuţie cu liderii de grup din parteneriat, inculsiv cu domnul Hrebenciuc, şi am căzut de acord să nu trimitem acest dosar la Comisia juridică până pe 15 mai pentru a nu bloca dezbaterea Codurilor”, ne-a explicat, ieri, Roberta Anastase. Ea a fost convinsă că, “potrivit procedurii”, dosarul ar urma să ajungă pe masa deputaţilor jurişti chiar dacă Viorel Hrebenciuc nu i-a spus niciodată acest lucru explicit.

“Procedura clasică prevede ca dosarul să fie trimis la Comisia juridică, nu a zis nimeni de la PSD la început că ar vrea altceva. Eu nu îl bănuiesc pe Viorel Hrebenciuc că ar fi avut în minte de la început varianta ca dosarul să ajungă la Comisia de regulament”, este varianta pe care o susţine Anastase. Viorel Hrebenciuc nu a putut fi contactat telefonic în cursul zilei de ieri pentru a confirma sau infirma existenţa negocierilor.

Din seif la plen

Preşedintele Camerei ne-a precizat că, în tot acest interval, dosarul a fost ţinut în seiful instituţiei. “Codurile nu sau terminat, dar eu pe 15 mai am dat drumul acestei solicitări, informând liderii grupurilor că nu mai vreau să ţin această cerere”, spune Anastase. Pe 18 mai, cazul Năstase a ajuns în Biroul Permanent. Roberta Anastase a informat că a primit o scrisoare din partea procurorului general, însă PSD a propus amânarea, pe motiv că nu ar fi avut timp să o studieze.

DECIZIE

Democrat-liberalii merg la Curtea Constituţională

Dacă în martie nu s-au grăbit să pună pe ordinea de zi cererea procurorului general, după ce marţi s-au lovit de refuzul PSD de a o admite, PDL a încercat ieri reluarea votului. Roberta Anastase a fost chiar la un pas să-l obţină. Pe motiv că în urmă cu o zi sistemul electronic de vot nu a funcţionat normal, plenul Camerei a decis în primă instanţă, cu majoritate clară, să fie revotate trei legi care nu trecuseră la votul final de marţi şi, de asemenea, să se revoteze cererea procurorului general.

După noi certuri, s-a ajuns la concluzia să nu se mai reia nici un vot, pentru că “s-ar crea un precedent periculos”. Ca ultimă soluţie în cazul Adrian Nastase, PDL a anunţat că va contesta câteva articole din Regulamentul Camerei la Curtea Constituţională. În sesizarea iniţiată de deputatul Mihail Boldea, PDL-iştii susţin că parlamentul nu are dreptul să se pronunţe ca o instanţă şi cere Curţii să interpreteze procedura de anchetare a miniştrilor. CITIŢI ŞI:

EDITORIALUL EVZ: Nu-i puşcărie ca Zambaccianu'