Reporterul Paula Herlo a vizitat insula Tenerife la recomandarea unui bun prieten. Si nu a fost dezamagita de ceea ce a vazut acolo.
Am ales insula Tenerife pentru ca imi doream de mult sa ajung acolo. Citisem despre ea, dar m-a convins si un bun prieten, Ciprian Enea, expert in turism, ca este un loc unde raportul calitate/pret este cel mai bun.
Asadar, am plecat spre insula primaverii vesnice la jumatatea lunii iulie, impreuna cu prietenul meu, iar cand am ajuns am avut sentimentul ca este un loc ce ma astepta de mult. Ne-am cazat la un hotel de patru stele, aflat in mijlocul statiunii Playa de Las Americas, si imediat am plecat la plaja.
Locuri fascinante care trebuie vizitate
Desigur, agentiile de turism iti propun o multime de excursii, dar noi am preferat sa inchiriem o masina si sa colindam insula de capul nostru. Aveam un ghid, scris de un englez, si i-am urmat recomandarile pas cu pas. Pe primul loc in preferintele lui se afla Casa cu Balcoane, din oraselul Orotava, aflat la cativa kilometri de Puerto de la Cruz. Acolo am descoperit minunatele broderii pentru care localnicii sunt atat de cunoscuti, dar mi-am cumparat si condimente specifice bucatariei spaniole.
Veti pleca intr-o aventura
Este un loc fascinant, unde simti ca vrei sa te asezi pentru cateva minute si sa te bucuri de minunea de a fi intr-un loc despre care putini stiu. Apoi am plecat spre Puerto de la Santa Cruz, unde am vizitat muzeele ascunse pe stradutele inguste ce duc spre Piata del Charco. Locul este ticsit de terase si oameni fericiti.
Am ajuns si la Biserica Nuestra Se–ora de la Pena, insa n-am putut-o vizita pentru ca era inchisa. Seara ne-a gasit in capitala insulei, Santa Cruz, un loc care vibreaza in fiecare moment al zilei, un furnicar ce te incarca de energie. In plus, este locul ideal pentru cumparaturi. In acea perioada erau reduceri, asa ca ne-am intors cu valizele pline.
Mi-e greu sa-i descriu pe localnici, pentru ca nu mi-am dat seama foarte bine cum sunt. Au cumva aerul unor oameni carora nu le lipseste nimic. Traiesc in micul lor paradis si se bucura de turismul infloritor de pe urma caruia traiesc.
In Tenerife sunt foarte multi turisti, dar n-am simtit ca ma sufoc. E loc pentru toata lumea. Romani am intalnit extrem de multi pentru ca, in fiecare saptamana, o cursa charter duce amatorii de vacante exotice in insula Tenerife. Ba, chiar ne-am imprietenit cu o familie din Targu-Jiu. Un cuplu frumos, cu care pastram si acum legatura. Un turist care merge spre aceasta destinatie trebuie sa aiba sentimentul ca pleaca intr-o aventura, intr-un loc pe care trebuie sa-l explorezi dincolo de ofertele turistice, pentru ca insula are atat de multe de aratat incat este pacat sa mergeti acolo doar pentru plaja.
Eu o sa revin cu siguranta anul viitor. Mai mult, m-am gandit sa-mi rezerv bilet de pe-acum, ca sa prind preturi mai bune. Ma voi intoarce pentru ca nu am ajuns sa vad insula La Gomera, desi mi-am dorit atat de mult. N-am fost nici la Parcul Loro... Nu, e clar: anul viitor vom merge tot acolo, fara discutie.
Minunea din mijlocul Atlanticului
Le-am povestit tuturor prietenilor mei despre minunea din mijlocul Oceanului Atlantic, despre care, intre noi fie vorba, as putea spune ca e putin cam prea rece pentru gustul meu. Dar am trecut cu vederea faptul ca mi-au amortit picioarele cand am intrat in apa si m-am bucurat de minunatele valuri. De ce le-am recomandat tuturor acest loc? Pentru ca sunt tot timpul 25 de grade, pentru ca nisipul negru, vulcanic, este atat de fin si pentru ca m-am indragostit de acest loc.
CAZARE
Hotel Gala, in Playa de Las Americas
> M-am cazat la Hotelul Gala, de patru stele, aflat in statiunea Playa de Las Americas.
> Un sejur a costat in jur de 850 de euro, cu demipensiune si taxe incluse.
> E bine de stiut ca este mai ieftin sa cumperi bilete prin agentiile de turism decat sa mergi pe cont propriu.
> In luna septembrie puteti beneficia de preturi speciale, desi temperatura este aceeasi ca in toiul verii.
RESTAURANT
Localul El Pescador, pe faleza
> Am mancat peste si fructe de mare, pregatite de localnici.
> In fiecare zi, la pranz, ii ceream chelnerului de la restaurantul El Pescador, aflat pe faleza din statiunea Playa de Las Americas, supa din fructe de mare.
> Daca ajungeti acolo, in mod obligatoriu cereti ca aperitiv traditionalul hamon si sangria cu multe cuburi de gheata.
> O masa costa intre 9 si 20 de euro. O bere este 2 euro, un pahar cu vin, 5 euro, iar o supa din fructe de mare, 8 euro.
SFATURI
Nu ratati plantatiile de banani!
> Daca mergeti pe muntele Teide, trebuie sa va luati o geaca pentru vant si ploaie. In rest, temperaturile sunt constante, 25-26 de grade, iar sfatul meu este sa nu va puneti in valiza multe haine.
> Nu ratati plantatiile de banani, aflate in nordul insulei. Este spectaculos sa mananci banane adevarate. Abia acolo le-am descoperit adevaratul gust.
> „Casa cu balcoane” este locul unde trebuie sa ajungeti neaparat. Daca va plac broderiile, atunci veti pleca sigur acasa cu un sal spectaculos. Costa in jur de 100 de euro.