Patzaichin: „Sportul românesc trăieşte din zvâcniri”

Flota „Amiralului” Ivan Patzaichin s-a întors fără nicio medalie de la Campionatele Europene de caiac-canoe, desfăşurate săptămâna trecută, la Brandenburg (Germania). Dezamăgit, dar nu îngrijorat, antrenorul coordonator Patzaichin este încrezător în forţa elevilor săi de a-şi lua revanşa la Mondialele de la Dartmouth (Canada), care vor debuta pe 12 august.

Totodată, multiplul campion olimpic trage şi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte situaţia cluburilor din ţară cu secţii de caiac-canoe şi a sportului românesc în general.

evz.ro: Vă îngrijorează rezultatele de la Brandenburg? Ivan Patzaichin: Sunt dezamăgit, dar nu îngrijorat. Pot spune că mie mi-e jenă. Este pentru prima oară când ni se întâmplă aşa ceva la Europene. Avem o echipă de valoare, dar tânără.

„Putem recupera”

Ce a dus la această contraperformanţă? Eu nu caut scuze, dar una dintre probleme a fost că am ieşit târziu afară, pe apă. Am avut cu 1.000 de kilometri mai puţin la pregătire în aer liber decât ceilalţi concurenţi. Ne chinuim la Snagov, unde antrenamentele se fac greu din cauza valurilor de la şalupe. Au fost şi emoţii, şi stres pentru cei tineri. Dar îi voi băga în focuri, fiindcă vreau să avem o echipă foarte bună la Jocurile Olimpice de la Londra. 

Ce perspective sunt pentru Mondialele din Canada? La Europene am intrat în finale şi este un semn bun. Putem recupera până la Mondiale. Mai avem două luni de pregătire, iar pe 12 iulie până pe 9 august vom sta pe lacul de la Voina, unde avem mai multă linişte. 

Cum stau sportivii cu moralul? Toţi sunt posomorâţi, dar trebuie să-i conving să treacă peste acest moment şi să lupte în continuare. Florin (n.r. - Mironcic) a fost foarte dezamăgit. A avut şi nişte probleme. A răcit. Condiţiile de acolo n-au fost tocmai uşoare. A plouat mult, iar locul de cazare era departe de lac, aşa că stăteam toată ziua acolo.

„Cluburile sunt anemice”

Cum vedeţi viitorul întregului sport în România? Sportul românesc trăieşte din zvâncniri, cu câţiva sportivi de excepţie. Dar nici acest lucru nu va mai dura mult. Dacă nu se schimbă ceva, totul se va duce la vale. Trebuie găsite soluţii pentru a pune sportul pe picioare.

Care este situaţia cluburilor de caiac-canoe din ţară? Cluburi sunt anemice. N-au niciun sprijin. Lotul de juniori este ajutat de Comitetul Olimpic Român, iar cei de la juniori II au sprijin de la federaţie. Sunt centre în ţară, la Orşova, Tulcea, Gala, Brăila, Măgurele, dar n-au posibilităţi. Avem copii de perspectivă, dar ne descurcăm cum putem.

Există motive de supărare în ceea ce priveşte bugetul alocat de Ministerul Sportului? Bugetul l-am porţionat astfel încât să ne ajungă. Important este să nu se mai taie din el. Marea problemă a fost că acest buget a venit foarte târziu, abia în aprilie. Până atunci ne-am descurcat singuri cu cheltuielile pentru pregătiri.

Rezultatele tricolorilor la Brandenburg Canoe-2 pe 1.000 metri (Liviu Dumitrescu/Cătălin Costache) - locul 5 Canoe-1 pe 500 metri (Florin Mironcic) - locul 6 Canoe-2 pe 500 metri (Iosif Chirilă/Victor Mihalachi) - locul 7 Canoe-1 pe 1.000 metri (Florin Mironcic) - locul 7 Canoe-4 pe 1.000 metri (Iosf Chirilă/Victor Mihalachi/Ciprian Popa, Andrei Cuculici) - locul 7 Canoe-4 pe 200 metri (Liviu Dumitrescu/ Andrei Cuculici/Silviu Simioncencu/Cătălin Costache) - locul 7 Canoe-1 pe 200 metri (Florin Mironcic) - locul 8 Canoe-2 pe 200 metri (Iosif Chirilă/Victor Mihalachi) - locul 9 Kaiac-2 pe 1.000 metri (Ionuţ Anghel/Vasile Ştefan) - locul 6 Kaiac-4 pe 1.000 metri (Iustin Porcăraşu/Ionuţ Mitrea, Dan Costea, Petruş Gavrilă) - locul 8 Kaiac-4 pe 200 metri (Iustin Porcăraşu/Ionuţ Mitrea/Petruş Gavrilă/Dan Costea) - locul 9 Kaiac-2 pe 1.000 metri (Elena Rentea/ Anişoara Cătruna) - locul 9