Patruzeci de zile, pâine și vin roșu - ați mai auzit, nu? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Weekendul îţi aduce o apreciere corectă, fără iluzii a vieţii tale sentimentale. Solo, încerci din nou în agenda mobilului, în duo încerci să implici mai mult partenerul în problemele comune!

1,2 august

Patruzeci de zile, pâine și vin roșu - ați mai auzit, nu? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Pe 1 august s-au născut Herman Melville, Yves St. Laurent, Francis Scott Key, Emilia Dobrin, Grigore Brezianu, Mugur Isărescu, Tudor Gheorghe, Ştefan Petrescu, Gellu Naum. Pe 2 august s-au născut Peter O’Toole, Jack L. Warner, Myrna Loy, Alfred Alessandrescu, Marcel Iureş, Mihail Jora, Valeria Seciu, Cornel Dinu, Nicuţă Tănase, Simion Tatu.

 

În calendarul creştin-ortodox este, sâmbătă 1 august, Închinarea sau Scoaterea Sfintei Cruci, începutul Postului Adormirii Maicii Domnului. Dar şi Sfinţii şapte Mucenici Macabei şi aici, iată, legătura dintre două feluri succesive de sacralitate. Pe 2 august este Aducerea moaştelor Sf. Întâiului Mucenic şi Arhid. Ştefan. Dreptul Gamaliel şi Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare.

Luna august începe mediocru, dacă nu chiar prost, în zi de sabat. Sâmbăta, ziua lui Saturn. ȘI nu continuă pașnic. Conjunctura arată multe evenimente negative, continuă pandemia, catastrofe, conflicte, acte violente, furtuni, inundații etc. Zodia Leului este o perioadă violentă.

Carl Gustav Jung spunea că multe arhetipuri sunt atânc ascunse în subconştientul colectiv, al rasei, al europenilor, în speţă. Uneori, chiar deseori, ecouri ajung în conştient fără ca respectivul să aibă un motiv logic, sau să-şi oferă o explicaţie...

Pe 1 august este o vechea sărbătoare europeană legată de agricultură, de noua recoltă, dar şi de vânătoare, care a luat la noi multiple forme: Ziua Macaveilor, Macoveiul Ursului, Ziua Ursului, Paştele Viţeilor, Macoveii stupilor. Probabil că sărbătoarea este aşa de veche că provine din timpurile când la noi vânătorii erau mult mai numeroşi decât crescătorii de vite sau exoticii, pe atunci, agricultori!

Doar un exemplu: se mănâncă miere lângă un nuc ca să fii ferit de agresivitatea urşilor, aflaţi de acum în perioada de împerechere.

În "Kalendar", pe 1 august, este o antică sărbătoare europeană, importantă, "Lammas". Pomenită şi de Shakespeare în "Romeo şi Julieta", în actul întâi: "Come Lammas Eve at night shall she be fourteen." Julieta era, deci, o Leoaică. Leoaică tânără, iubirea…

Lammas, cuvântul nu se ştie exact de unde vine, poate din celtă, legenda spune că, poate, din melodioasa limbă a elfilor. Să facem convenţia că pentru noi vine de la "la masă" pentru că această foarte, foarte veche sărbătoare europeană celebreză pâinea, pâinea noastră cea de toate zilele!

De fapt, am putea găsi o etimologie. “Ariile exterioare sunt conservatoare!”. Iar cele mai vechi urme din obiceiurile europene le găsim, în îndepărtata Scoţie, Ţara Galilor sau în Irlanda cea verde. Acolo, pe 1 august, avea loc, la începutul Evului Mediu sărbătorea consfinţirii pâinii cele noi, făcută din recoltă nouă. În gaelică: “hlaf-mas” adică “loaf mass”!

Celții au fost un popor paneuropean. Au ocupat toată Europa, aproape. Primii europeni cu acte în regulă. Uniunea Europeană îi are pe celți la mare cinste, am participat, mai de mult, la o expoziție de arhologie, la Strasbourg, în care UE își asuma rădăcinile paneuropene ale primilor locuitori ai Europei, ale celților.

Celții nu au venit de nicăieri, descoperirile arheologice îi datează ca populații pre Hallstatt, Hallstatt plin și La Téne, adică culturi de piatră șlefuită, apoi bronz și fier - asta începând cu trei mii de ani înaintea lui Hristos, în mijlocul Europei, în Austria de astăzi. Celții, probabil că ei pronunțau ”kelts” erau un popor de oameni frumoși și puternici, prima civilizație a fierului. Înalți, masivi, femeile frumoase, dar la fel de curajoase, erau învățate de mici să folosescă sulița, arcul, sau sabia. De multe ori roșcați cu ochii verzi, dar și de un blond ca mierea cu ochii albaștri, sau căprui foarte deschis, aproape aurii. Cert, ca dovezi ample arheologice și scrise, este mileniul întâi înainte de Hristos.

Probabil că și Ötzi, cel descoperit în Alpi, a fost tot celt. De fapt, după cum spune ”Nature”, analizele genetice au arătat că omul care a încetat din viață violent, acum 5.300 de ani, din cauza unei săgeți, sau mai multe, avea haplogrupul R1b, Y-ADN, în proprție de 95%! Ötzi era foarte celt, sau foarte european! Haplogrupul R1b, găsit în diferite procente la toate popoarele actuale europene este considerat de unii savanți ca fiind markerul celtic, european. Alți cercetători consideră că emiterea de judecăți de valoare pe baza tipurilor de analiza mitocondrială de haplogrup, Y-ADN, este prematură, dacă nu chiar neștiințifică și rasistă. De gustibus…

La români, pe teritoriul României, gena celtică sau gena europeană, este în proporție de 22-25%. Or fi fost agatârșii, primii noștri strămoși, o populație de sorginte celtică? Care apoi s-au numit traci, geto-dacii. Sau agatârșii au venit din Nord, de la hyperboreeni, dolicocefalii cei civilizați? Sau, refugiații din măreața cetate a Troiei? Undeva, între milioanele de înscrisuri, sau în altă parte, în depozitul vreunui muzeu de arheologie, probabil că se află răspunsul.

Ceea ce se mai știe este că sărbătorile vechi europene ale celților urmau cele patru portaluri cosmice de putere: solstițiile și echinocțiile. Da, dar celții mai au adăugat, exact la 40 de zile după ele, niște sărbători, considerate ale spiritului.

Am avut la dispoziție ”Book of Ballymote”, ”Book of Rights” și ”Coligny Calendar”, toate informațiile despre celți strânse cu grijă în ”Celtic Mysteries”, monografia lui John Sharkey, varianta de 786 de pagini, cea din anul 1975. Există și o variantă scurtă, de numai 96 de pagini, mai mult un album, cu multe fotografii, de la ”Thames and Hudson”.

Astfel, după cercetările lui Sharkey, anul ritual al celților începea la data de 1 noiembrie, calendar gregorian. Samhain se numea sărbătoarea, la 40 de zile după echinocțiul de toamnă. O sărbătoare a roadelor în care se ofereau jertfe, pomeni, cum le spunem astăzi, pentru linia moșilor și strămoșilor. O sărbătoare a Anului Nou, cu rădăcinile în trecut. Continuată, în prezent, de sărbătoarea modernă a Halloween. De atunci, de demult, datează frumoasele vorbe, celtice, apoi preluate de vikingi, prin care îți luai la revedere de la lumea aceasta, poate înaintea unei bătălii sângeroase: ”Iată, îl văd pe tatăl meu! Iată, o văd pe mama mea! Iată, îmi văd unchii, frații și surorile! Iată, îmi văd moșii și strămoșii, tot neamul meu, de la începuturi! Mă cheamă să mă alătur lor, în marea sală din Walhala, unde cei curajoși trăiesc veșnic!”

La 1 februarie, la 40 de zile după solstițiul de iarnă, celții sărbătoreau Imbolc. O sărbătoare a focului sacru (motiv găsit și la daci) care purifică pământul pentru noua recoltă și trezește Soarele din somnul iernii. Erau locuri speciale, locuri sacre, unde se întâlneau tinerii și se promiteau unii altora. De exemplu în mândra Eire, înverzita Irlanda, tinerii se adunau la Teltown în County Meath. Dacă făceau un pas unul spre celălat și se sărutau, gata, nunta era începută! La celți femeia era absolut egală cu bărbatul, își putea alege soțul, avea dreptul să divorțeze, putea participa la războaie și la hotărârile tribului, avea drept de moștenire a proprietăților familiei sau a coroanei regale. Nu au fost puține cazurile în care celții au fost conduși de femei,  drept căpetenii de război, în bătălii. Să ne amintim de curajoasa Boudica, cea cu părul roșu. Celții se vopseau adesea, era cartea lor de vizită, dar culoarea preferată era albastrul. Acesta a fost spiritul vechi european, egalitatea între sexe,  iar creștinismul, o religie orientală semită, discriminatorie, a trebuit să se încline și să facă unele concesii femeilor, ca, de exemplu, admiterea Sf. Fecioare Maria, în ierarhia primară a Sfinților.

La 1 mai, la 40 de zile după echinocțiul de primăvară, la celți era Beltane, sărbătoarea primăverii. Pe seară se făceau focurile de Belatne și turmele erau trecute printre ele, ca să se purifice și să fie sănătoase. O sărbătoare veselă cu mult dans și cântece, dar și cu recitări de poezii și concursuri de… tot felul! Un rol principal îl avea bușteanul de mai, mai sunt și astăzi întreceri și dansuri pe temă.  

După solstițiul de vară, la 40 de zile, la 1 august, este Lammas, sau Lugnasadh. Ziua când se începe recoltarea. Celții secerau cât secerau, până pe la mijlocul zilei. Apoi făceau niște cununi urișe din spice de grâu și le aduceau acasă, purtate pe cap. Acasă, după ce se alegeau grăunțele și se măcinau între două pietre, o mică moară casnică, din cele care s-au găsit mereu în săpăturile arheologice, stăpâna casei punea în cuptor prima pâine nouă de anul acesta. Se cocea pe la asfințitul Soarelui. Pentru că, uneori, coptul a durat mai mult, s-au aprins focuri mari ca o imitație a soarelui, pâinea să fie făcută pe lumină. Tradiția cerea ca pâinea să fie gata în aceiași zi, pe lumină.

Când era gata, femeia îi dădea pâinea bărbatului, într-o țesătură frumoasă, identică cu cea folosită la prezentarea primului prunc, urmașul războinicului și cel care îi va purta scutul, la nevoie. Fie că era băiat, sau fată - de multe ori tinerele fete purtau scutul tatălui pe câmpul de bătălie și s-au dovedit războinici formidabili, mai ales arcași iscusiți.

Bărbatul lua pâinea și spunea o formulă. Nu se mai știe ce și cum, apoi o rupea cu mâinile și o împărțea la cei ai casei, dar și la vecini. Era strict interzis să se folosescă cuțitul, sau altceva de metal, la împărțitul pâinii de Lammas. Pe lângă pâinea nouă se bea vinul roșu de vară, făcut din fructe de pădure.

Patruzeci de zile, pâine și vin roșu - ați mai auzit, nu? Nicio religie nu este originală, cu atât mai puțin creștinismul! Există un sincretism, Mircea Eliade spunea că bine punctat, la creștinism. Creștinismul, o religie orientală semită, a fost impus de sus în jos în Europa. Devenind religie de stat romană, pe la jumătatea secolului IV, a luat obiceiul de a îngloba zei și tradiții, de peste tot unde ajungeau vulturii imperiali.

Celții au avut religia lor politeistă, înglobată, mai târziu, în creștinism și în spiritul european. Celții erau copiii naturii, trăiau din cules, vânătoare, păstorit și creșterea vitelor. Este normal să fi adorat pădurea, copacii, râurile, fenomenele natiurii. Aveau mii de zei, fiecare trib pe ai lui. O religie naturală. Preoții lor, druizii, erau șamani, preoți, filosofi, medici, judecători, profeți și… poeți! Poezia era așa de importantă pentru celți că în ”Book of Ballymote” există nu mai puțin decât 11 sancțiuni care se pot aplica unui rege care refuză să laude, sau să răsplătească, poetul care i-a închinat o odă, o lucrare poetică, considerată de trei druizi ca fiind ”onestă, plăcută auzului și respectând canoanele poeziei”

Dar ceea ce a fost cel mai important, după umila mea părere, vorbind despre spiritul celților, spiritul european, a fost curiozitatea, dorința arzătoare de a cunoaște, de a explora, de expansiune, spiritul inovator și drept al lor, egalitatea perfectă a sexelor și plăcerea poeziei. Unii învățați și nu sunt puțini, spun că este efectul tipului de haplogrup R1b, alții îi invinuiesc de rasism pe primii.

Bun, ia să ne uităm puțin pe harta tipurilor de haplogrup. Spaniolii au 75% R1b! Au fost exploratori mai dibaci, navigatori mai îndrăzneți ca ei, conchistadori mai curajoși? Da, o să răspundeți, poate portughezii. Ei au, portughezii, markerul european, celtic, R1b în proporție de 61%. Olandezii o să spuneți! R1b în proporție de 70%!  Marea Britanie, cea care până nu de mult a stăpânit mările și a dat exploratori celebrii – 68% cu creșteri masive în Irlanda de Nord, Țara Galilor și Scoția, unde R1b se găsește până la 82%. QED.

Există un zodiac, zodiacul copacilor, care se poate bănui că este de proveniență celtică. Scrierile antice nu pomenesc nimic, nici măcar în ”De Bello Gallico” scrisă de Aulus Hirtius la ordinul și îndrumarea lui Iulius Cezar. Zodiacul copacilor apare în secolul XIX în Italia, într-o ediție populară, prima oară. Nimeni de pe ”Dimineața Astrologilor” nu a deslușit altfel, nu a găsit o informație mai veche de secolul XIX. Deci, pare o creație recentă, acest zodiac al copacilor, dar destul de bine adusă din condei, poate fi rescrierea unor documente foarte vechi, sau un moment sideral de inspirație divină al cuiva din peninsulă. Pare foarte bine făcut. Sper că este așa și eu îl folosesc, împreună cu zodiacul chinezesc și cel caldean, grecesc, european, adică.

Parafrazând-o pe frumoasa Scarlett O’Hara, o irlandeză din neamul celților, să nu ne pierdem speranța niciodată, pentru că, mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

HOROSCOP    1,2   august 2020, weekend

 

BERBEC   În weekend Venus îţi conferă carismă şi putere de seducţie. Solo fiind, poţi să faci noi cuceriri, iar duo, partenerul îţi aprobă dorinţele. O perioadă în care prevalezi, te simţi bine! Sâmbătă, mici reproşuri din partea anturajului din cauza neatenţiei tale, neatenţie care este exprimarea exterioară a gândurilor tale, a furtunii din mental.  Atenţie la cumpărături.   Limitează cheltuielile la strictul necesar. Duminică poate la un film, pe net, nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni! Oferă-ţi, duminică, relaxare şi odihnă şi nu încerca să-ţi depăşeşti punctul de oboseală. Nu pleca la drum, pe seară!    

TAUR   Păstrează-ţi calmul, farmecul şi stilul de viaţă propriu zodiei lui Venus. Nu-ţi fie teamă, în weekend nu sunt de aşteptat schimbări majore! Dar, gospodăreşte bine banii, nu-i arunca! Sâmbătă realizezi că sezonul foarte călduros, secetos,  face să-ţi crească energia de tipul electric, electrostatic, mai precis, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm. Semnul de pământ al Taurului „rodeşte” când este cald, chiar dacă nativului nu îi face mare plăcere şi mormăie tot timpul. Duminică seara se poate să ai de luat o decizie pentru săptămâna următoare, urmare unei convorbiri la mobil, o veste, în orice caz.

GEMENI   Din cauza căldurii nu îţi mai găseşti locul. Neastâmpărul tău poate avea şi o latură pozitivă, dacă încerci să întorci unele situaţii în favoarea ta. Ideile bune nu îţi lipsesc în weekend! Sâmbătă, fiind vorba despre niste probleme personale, veştile primite nu trebuie anunţate în gura mare, ci analizate cu discreţie. Duminică, o veste primită spre sfarşitul zilei te bucură foarte tare. Weekend-ul acesta te ajută să te înţelegeţi mai bine cu cei apropiaţi. Este, evident, weekendul veştilor iar dintre ele una te influenţează mai mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil te poţi distra convenabil şi fără griji!

RAC   Aspecte bune pe semnele de apă, aşa că tragi un oarecare folos! În weekend ai unele oportunităţi, indicate de Jupiter şi poţi să deblochezi anumite situaţii aflate de ceva timp în criză. Sâmbătă informaţiile contradictorii creează neînţelegeri. Configuratia astrologică iţi indică sa nu te repezi sa tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru ca lucrurile se vor lămuri, ca de la sine! Cu dragostea stai bine dar, dacă eşti solo, iar crezi că nu poţi să-ţi găseşti perechea, iar în duo poţi sta şi mai bine dacă eviţi reprosurile şi discuţiile în contradictoriu. Duminică, lucruri aproape fără importanţă, gesturi, vorbe, emoţii îţi arată că viaţa este frumoasă şi interesantă. Pe total aproximativ doua zile bune!

LEU   Un weekend plăcut, în care legendara ta capacitate de a place, râsul tău puternic, seducţia ta - toate acestea te fac de neînlocuit pe plajă, în societatea de 2 metri, la pic-nic. Sâmbătă, planetele nu iţi recomandă să pleci la drum pentru că pot apărea câteva incidente mai mult sau mai puţin grave. Şi te avertizeaza ca nu toti din anturajul tau sunt bine intentionati. Duminică, ziua îţi este favorabilă în mai toate domeniile. Atenţie la căldura toridă şi la soarele arzător, la schimbările de temperatură şi presiune, îmbracă-te corespunzător şi totul o să fie cât se poate de bine!

FECIOARĂ   Sâmbătă eşti avantajat în domeniul sentimental. Duminică eşti mai dornic de distracţie, decât de obicei şi nu ţi-e capul la lucruri importante, serioase! Pe total, un weekend plăcut! Sâmbătă îţi stăpâneşti bine pornirile şi emoţiile. O veste sau o întâlnire îţi aduce aminte de un episod nu prea plăcut din trecut. Amintirile dor, uneori, dar constaţi că nu aşa de tare şi reflectezi că şi emoţiile se cicatrizează. Duminică eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să te simţi bine. Dar duminică nu exagera cu destăinurile, nu vorbi mult!

 

BALANŢĂ   Cuadraturile arată că în weekend nu menajezi pe nimeni, ostili sau prieteni! Armonia şi blândeţea te caracterizează, dar nu şi când alţii se folosesc de tine şi nici măcar nu mulţumesc! Sâmbătă ai ocazia să-ţi îndeplineşti o dorinţă mai veche. Dorinţele tale sunt la fel de legitime ca şi ale celor din jur, ale prietenilor şi familiei. Eşti puţin mai încăpăţânat decăt de obicei, dar asta poate fi şi o dovadă de personalitate.  Duminică întâlneşti pe cineva, aproape din întâmplare, solo o nouă relaţie de dragoste sau reaprinderea unei legături mai vechi, iar în duo o nouă confidentă sau confident ca să te ai cui plânge de partener(ă)!

SCORPION    În weekend ai darul vorbirii, al discursului inspirat. Sâmbătă eşti optimist şi binevoitor, cu intelectul în formă! Duminică favorabilă, deci, concentrează-te pe interesele tale imediate! Sâmbătă nu te împărţi în mai multe direcţii odată. Stabileşte o ordine de priorităţi şi respect-o! Duminică ideile tale sunt constructive şi chiar au un sâmbure de entuziasm şi optimism. Nu pleca urechea la scenariile catastrofice şi la pesimiştii din presă. Cobitul, văietatul, doina de jale, la români, sunt elemente de artă naţională!

SĂGETĂTOR   Eşti foarte zâmbitor în weekend, dar şi distrat. În vara asta ţi-ai propus o multime de lucruri de făcut şi iată, a început luna august! Timpul pare că nu mai ajunge, trebuie să te grăbeşti! Sâmbătă, aspecte favorabile cumpărăturilor făcute cu bani puţini, dar inspirate, domeniul neguţătoriei e favorizat! Duminică - lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul astăzi degeaba - rezolvarea nu stă în puterea ta şi oricum este zi liberă şi trebuie să te relaxezi. Te întrebi degeaba ce să faci! Distrează-te sau odihneşte-te, nu te mai tortura cu gânduri fixe şi păguboase.

CAPRICORN   Raporturi foarte bune cu semnele de pământ şi aer, dar atenţie la posibilele interpretari greşite făcute de semnele de foc şi apă. Sănătatea este bună şi nici banii nu sunt foarte puţini! Sâmbătă, probabil una, sau două surprize plăcute. Sufletul tău bun te împinge sâmbătă spre facerea de bine şi ajutorarea prietenilor şi a familiei. Duminică, norocul iti este prietenul cel mai bun, care te ajuta să treci peste obstacole si dificultaţi fără sa faci, aparent, prea mult efort.

VĂRSĂTOR   Sâmbătă ţi-e greu să găseşti echilibrul afectiv. Ai tendinţa să nu tolerezi nimic. Foarte bine, dacă nici tu nu ai nimic să-ţi reproşezi. Duminică realizezi că trebuie să accepţi un compromis! Sâmbăta îţi este favorabilă, dar nu trebuie să-ţi supraapreciezi forţele. Stai acasă sau învârteşte-te prin apropiere. Perioada este, de asemenea, favorabilă pe plan emoţional, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii. Duminică este dedicată micilor aranjamente în camera, căminul, apartamentul, casa, vila, palatul tău. Unde locuieşti. Puţină curăţenie şi puţină ordine că doar nu o să aştepţi să vină turma de aspiratoare din junglă să facă curat în locul tău!

PEŞTI   Weekendul îţi aduce o apreciere corectă, fără iluzii a vieţii tale sentimentale. Solo, încerci din nou în agenda mobilului, în duo încerci să implici mai mult partenerul în problemele comune! Sâmbătă găseşti că este inutil să fii raţional pe căldură, la malul mării... sau oriunde te afli! Eşti sensibil la imaginea ta şi crezi că eşti... perfect! Credinţa mută munţii! Eşti la munte?  Nu... Ei, glumeam şi eu! De fapt unde să fie un Peşte decât la mare! Sau unde vrea el, numai bine să se simtă și să uite de frica produsă de distopia sanitară! Duminică ai o încredere în tine amplificată, exponenţială, dar nu trebuie să faci pe "profesionistul" la volan, sau cu motocicleta (donatorii de organe) şi în general nu risca când nu trebuie. Şi, în cazul tău, nu trebuie niciodată!