Țeapă de miliarde. Cum și-au bătut joc patru suceveni de un întreg oraș

De două săptămâni la Suceava, 60.000 de oameni îngheață în case, iar la robinete nu curge apă caldă. datoriile acumulate ajung la 4 milioane de euro.

Mare parte din sucevenii care nu au apă caldă și nici căldură sunt cu facturile la zi, dar au ajuns să trăiască precum în Evul mediu.

O anchetă jurnalistică făcută de Monitorul de Suceava a identificat patru suceveni care au datorii la întreținere fiecare de câte 10.000 de lei (un miliard de lei vechi). Primul caz este în cartierul Zamca unde un cetățean nu a mai plătit întreținerea din 1990. În prezent, datoriile acumulate pentru apartamentul 20, din blocul M3, de pe strada Oituz, sunt de 110.372 de lei, adică mai bine de 1,1 miliarde de lei vechi.

Apartamentul care este în proprietatea primăriei valorează mai puțin decât datoria acumulată.

„În apartament locuieşte acum fiul acesteia, Alexandru Sava, care, din verificările făcute de noi, nu are nici un fel de contract cu Primăria Suceava. Problema e că datoriile acumulate pentru această locuinţă socială reprezintă cea mai mare parte a restanţelor din întreaga asociaţie. Am blindat apartamentul la căldură şi apă caldă, dar tot au fost probleme de acolo, pentru că au îngheţat ţevile, au crăpat şi au inundat întreg blocul”, a declarat preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 71, Cristi Cocari, citat de Monitorul de Suceava.

Un alt caz este şi cel al proprietarului unui apartament cu trei camere din cartierul George Enescu, de pe Aleea Jupiter, bloc 129 scara F, care au acumulat datorii de 106.085 lei. Proprietarul acestuia, Mircea Blîndu, este pensionar, dar a lucrat la mai multe întreprinderi sucevene, încât, după cum spun cei care îl cunosc, nu a reprezentat niciodată un caz social, atât el cât şi soţia sa beneficiind de pensii. „Singura plată făcută în ultimii ani este de 100 de lei, şi aia obţinută cu greu. Nu răspunde niciodată la uşă, nici nouă, nici vecinilor, nici chiar de vii cu Poliţia”, spun reprezentanţii Asociaţiei de proprietari nr. 11.

 

Un caz elocvent în acest sens este cel al lui Vasile Mihoc, de pe strada Muncii, bloc 86, scara A, care are de achitat către Asociaţia 33, din cartierul Burdujeni, aproape un miliard de lei vechi.

Locuinţa socială de la demisolul blocului E 1 scara C, de pe bulevardul Ana Ipătescu, care a fost repartizată în urmă cu mulţi ani unui caz social,  Aneta Ungureanu, figurează cu datorii de peste 1,5 miliarde de lei vechi (156.106 lei).

Asta în condiţiile în care în urmă cu cinci ani alte sute de milioane de lei vechi neplătite la întreţinere i-au fost achitate de către Primăria Suceava.

„Consumau fără limite. Apa era lăsată să curgă tot timpul, caloriferele stăteau mereu deschise la maxim, nu aveau nici măcar flotor la toaletă, apa curgea non-stop, ţevile din apartament sunt vechi, sparte...”, a explicat administratorul, care, la un control făcut în locuinţă, a găsit apometrele desigilate, semn că s-a intervenit pe ele, pentru modificarea consumului real. Din cauza datoriilor imense acumulate la acel apartament, cinci scări de bloc au fost deconectate anul trecut de la apă caldă şi căldură.