Patru portavioane americane, la cheu. Mutarea Chinei

Patru portavioane americane, la cheu. Mutarea Chinei

„Ceea ce demonstrează că Armata Populară de Eliberare poate trimite trupe staționate oriunde și în orice moment, cu capacități viguroase de luptă. Poporul chinez poate conta pe ele”, a comentat Xu Guangyu, un analist militar.

La 13 aprilie, un purtător de cuvânt al APE a confirmat oficial plecarea portavionului Liaoning. „Grupul aeronaval a pornit recent spre Marea Chinei de Sud în cadrul exercițiilor obișnuite între diferite teatre de operațiuni”, a precizat el.

Un alt expert militar chinez, intervievat de cotidianul Global Times, ziar care este pe linia Partidului Comunist Chinez, a dat asigurări că APE nu a avut nicio intenție să profite de pandemia Covid-19 care a lovit capacitățile militare ale anumitor țări.

Or, tocmai, săptămâna trecută, diplomația americană a acuzat Beijingul că profită de criza provocată de pandemia pentru a-și consolida pozițiile în Marea Chinei de Sud, regiune strategică unde China practică politica faptului împlinit, acaparând recife și arhipelaguri aparținând vecinilor ei sau făcând obiectul unor diferenduri teritoriale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sper că nimeni din lume nu crede că forțele armatei Statelor Unite sunt grav afectate. Nu este cazul”, a spus Mark Milley, șeful Statului Major SUA, ale cărui forțe se confruntă cu epidemia Covid-19.

În ultimele zile, mai multe zboruri ale avioanelor americane de informații RC-135U Combat Sent și EP-3 Aries au avut loc în vecinătatea Taiwanului.

Iar distrugătorul USS Barry a traversat strâmtoarea Formosa pe 10 aprilie, când avioanele militare chineze tocmai au zburat în apropierea spațiului aerian al Taiwanului.

Pe de altă parte, nava de asalt amfibiu USS America participă la un exercițiu comun cu distrugătorul japonez JS Akebono în Marea Chinei de Sud.

 

Foto: Zone Militaire