Evenimentul Zilei > Justitie > Patru luni de la moartea lui Ioan Crișan: Ce se întâmplă în dosarul asasinatului de la Arad. Ultimele informații oferite de autorități
Patru luni de la moartea lui Ioan Crișan: Ce se întâmplă în dosarul asasinatului de la Arad. Ultimele informații oferite de autorități

Patru luni de la moartea lui Ioan Crișan: Ce se întâmplă în dosarul asasinatului de la Arad. Ultimele informații oferite de autorități

Ce se întâmplă în dosarul asasinatului de la Arad, la patru luni după ce omul de afaceri Ioan Crișan a murit? Anchetatorii români lucrează cu forțe de ordine din străinătate pentru deslușirea cazului de omor întrucât se presupune că asasinii ar fi fost străini. Mașina arădeanului a explodat pe 29 mai 2021, însă autoritățile nu au reușit să lămurească toate detaliile.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost solicitat să ofere informații despre dosarul în care se cercetează explozia mașinii lui Ioan Crișan, încadrată la omor cu premeditare. Stiripesurse.ro a cerut detalii despre stadiul anchetei, având în vedere că au trecut patru luni de la tragicul eveniment, dacă există un cerc de suspecți, dacă sunt din străinătate sau din țară sau dacă sunt cumva angajați ai Ministerului Apărării Naționale, așa cum s-a vehiculat în spațiul public în ultima perioadă.

Ultimele detalii în legătură cu asasinat de la Arad. Ce spun autoritățile despre moartea lui Ioan Crișan

„Vă comunicăm faptul dosarul la care faceți referire se află în lucru la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, efectuându-se cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 188 alin. 1 Cod penal.

Totodată, vă informăm că, având în vedere caracterul nepublic al procedurii în timpul urmăririi penale, astfel cum statuează art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală, precum și prevederile art. 12 alin. 1 lit. e și f din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și pe cele ale Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 197 din 17 septembrie 2019, alte informații nu vă pot fi furnizate în acest moment”, a precizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit sursei citate.

Amintim că ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a dat asigurări, pe data de 9 iunie 2021, că procurorul care instrumentează dosarul s-a mobilizat pentru a strânge probe astfel încât să se afle cine se ascunde în spatele asasinatului.  „De ce procurorul de caz nu poate da elemente din anchetă, eu înţeleg perfect şi are în acest moment libertatea să decidă când va da elemente din această anchetă, pentru că nu spune că nu vrea să spună, ci pentru că orice ar spune, în opinia mea, ar divulga anumite ipoteze anumite piste de lucru ceea ce ar fi infracţiune”, a precizat la acea vreme Lucian Bode.

Angajați ai MApN, implicați în crimă? „Explozibilul montat este militar”

Ultimele informații din anchetă, oferite de surse judiciare în luna septembrie, dezvăluie că anchetatorii au informații ce i-ar putea conduce spre legături între cazul de față și angajați ai Ministerului Apărării Naționale, despre care s-ar spune că ar putea să facă parte din anturajul crimei organizate de la Arad.

Anchetatorii dețin un raport informativ amplu în care se regăsesc hărți relaționale din lumea crimei organizate arădene, pe care l-au primit din partea procurorilor din zone contra-spionajului armatei. Documentul indică faptul că în anturajul membrilor lumii interlope din Arad mișună câțiva angajați ai MApN.

Situația se complică pe măsură ce anchetatorii trebuie să-și lărgească sfera suspecților și a celor care trebuie audiați cu privire la eventuale legături în atentatul cu bombă de la Arad, în urma căruia a murit afaceristul Ioan Crișan, precum și cu modalitatea de procurare a materialului explozibil și cu persoanele care au montat bomba pe mașina afaceristului.

Potrivit surselor judiciare, anchetatorii din dosar aveau hărți relaționale privind sfera crimei organizate de la Arad, însă nu ar fi fost la curent cu posibile relații între lumea interlopă și angajați ai MApN.

Răsturnare de situație. Bogdan Chirieac: „Explozibilul montat este militar”

Bogdan Chirieac, analist politic, a comentat, anterior, informațiile apărute în ancheta ce vizează dosarul omului de afaceri din Arad. „Dacă este un explozibil militar, cum mă așteptam să fie, că explozibil civil nu prea există, mă rog, erau în cariere, în mine, dar e puțin probabil, deci este un explozibil militar.

Important este dacă onorabila anchetă spune de unde s-a luat explozibilul, care este unitatea militară. Altminteri, după nu știu câte luni de anchetă să spui doar că este un explozibil militar, știu că nu se cade că acolo a fost o victimă, dar mi-a adus aminte de un banc din vremea comunismului. S-a spart geamul la un magazin și a venit un militar și după ce a verificat o săptămână a venit și a spus că e mult mai grav decât credea, geamul e spart și pe o parte și pe alta. La fel și cu raportul ăsta.

După luni de zile… ce să afle. Dacă raportul stabilește că e o legătură între oameni din MApN și explozibili atunci înseamnă că a stabilit ”Popescu”, ”Ionescu”, ”Vasilescu”, dar mie îmi e teamă că raportul stabilește că e un explozibil militar. Păi militar e că altfel nu sărea mașina în aer, la ce vă așteptați. Dacă sunt verificați angajați MApN e gravisim acest lucru pentru că suntem țară NATO. Dacă militarii unei țări NATO aruncă în aer mașini cu oameni de afaceri atunci avem o problemă cât casa, dar stați să vedem raportul. Deocamdată am auzit doar că e explozibil militar”, a declarat Bogdan Chirieac.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: