Patru noi "Dolly", clonate la Nottingham

Patru noi "Dolly", clonate la Nottingham

Deşi prima oaie clonată a avut un sfârşit neaşteptat, Dolly fiind eutanasiată la vârsta de şase ani, creatorii ei au repetat experimentul, iar acum alte patru "Dolly" pasc în campusul universităţii din Nottingham.

"Dolly este în viaţă şi este bine. Genetic vorbind, acestea sunt Dolly", a spus profesorul Keith Campbell, de la Universitatea din Nottingham, citat de Daily Mail. Acesta a adăugat că oile clonate recent nu prezintă semne că vor suferi de artrită, cum s-a întâmplat în cazul lui Dolly.

Cele patru noi clone au fost create din celule extrase din glandele mamare ale oii după care a fost clonată Dolly. Numele de Dolly vine de la cântăreţa Dolly Rebecca Parton, o legendă vie a muzicii country, acum în vârstă de 64 de ani. Dolly - o clonă controversată

Anul 1996, când Dolly a devenit primul mamifer clonat, este unul de referinţă în tehnologia genetică. A fost momentul în care oamenii de ştiinţă au dovedit că pot întoarce timpul celular, transformând o celulă adultă a unei oi într-un embrion. Acesta a fost "crescut" şi aşa a apărut Dolly.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuşi, naşterea în laborator a oii Dolly a dat tonul unei dezbateri dintre cele mai aprige, tema fiind consecinţele acestui experiment pentru animale şi oameni. Dezbaterea a devenit chiar mai aprinsă atunci când, după o vizită la spaţiul în care era ţinută Dolly, un jurnalist descria "ochii roşii, plin de ură" ai animalului.

Criticile au fost susţinute de sfârşitul oii clonate. În 2003, Dolly a fost eutanasiată, deoarece suferea de artrită severă şi de o boală la plămâni. Însă clonările nu au dispărut după acest eveniment. Ba chiar, în august 2010, s-a anunţat că, în Marea Britanie, a fost vândută carne ce provene a de la un taur născut dintr-o clonă.