Patru donatori de organe în ultimele zile. Chirurgul Radu Zamfir resuscitează Agenția Națională de Transplant

Patru donatori de organe în ultimele zile. Chirurgul Radu Zamfir resuscitează Agenția Națională de Transplant

În România, numărul donatorilor de organe a scăzut de la an la an, în condițiile în care pe listele de așteptare se află mii de pacienți. Potrivit datelor din Registrul Național de Transplant, 35 au nevoie de un transplant de cord, 587- de un transplant hepatic, iar peste 2.800 au nevoie de un transplant renal.

Însă, lucrurile par că încep să se miște în acest domeniu. În ultimele zile, în România au fost înregistrați patru donatori de organe.  Noul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), medicul chirurg Radu Zamfir, declara, pe 5 martie, imediat după preluarea funcției, că primul său obiectiv este acela de a elabora o strategie pentru creşterea numărului de donatori: „Eu sunt un om care se uită spre viitor, nu spre trecut. Voi începe o campanie privind donarea de organe, pentru că acesta este un gest profund umanitar. Aici nu este vorba despre mentalitatea românului, sună tendențios. Omului trebuie să-i explici ce înseamnă moartea cerebrală, că este echivalentul morții, pentru că este sub efectul pierderii unei ființe dragi. Trebuie să ajuți familia unui pacient aflat în moarte cerebrală să treacă peste traumă, tebuie să ai răbdare și să o faci să înțeleagă că o parte din persoana dragă trăiește prin altă persoană care este ajutată să-și ducă viața mai departe”.

 

Chirurgul Radu Zamfir, noul șef al ANT: „Prin donarea de organe, o parte din persoana dragă trăiește prin altă persoană”

Ne puteți urmări și pe Google News

 

În legătură cu cazul deținutului de la Oradea, a cărui familie și-a dat acordul pentru donarea de organe, însă legislație este foarte restrictivă, dr. Zamfir a spus că, „deși această grupă de deținuți, mă refer la deținuții în moarte cerebrală, nu este semnificativă din punct de vedere statistic, ținând cont de lipsa acută de organe, trebuie să ne gândim la toate variantele posibile”.

Reamintim că, sâmbăta trecută, un deținut în vârstă de 24 de ani  din Sălaj, încarcerat în Penitenciarul Oradea, a încercat să se sinucidă prin spânzurare. Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Oradea, Adina Bârda, tânărul era închis din 2014 pentru viol, având o condamnare de 14 ani şi jumătate de închisoare . Acesta era considerat un deţinut docil şi serios, fiind repartizat în regim închis şi desfăşura activităţi productive în calitate de brigadier (şef punct de lucru) la un atelier de confecţii pantofi. El a solicitat să meargă în magazia în care se depozitau materialele de lucru, pentru a aduce cele necesare pentru cusutul feţelor de încălţăminte.

„Pentru că trecuseră deja 15 minute şi agentul a constatat că deţinutul nu se mai întoarce, acesta din urmă s-a deplasat să vadă ce s-a întâmplat. L-a găsit spânzurat de ţeava de încălzire, cu aţă cerată, care era folosită la pantofi. Imediat i s-au aplicat manevre de resuscitare de către asistentul medical, fiind apelat în acelaşi timp şi serviciul unic 112. Ambulanţa a venit în cinci minute, echipajul i-a continuat resuscitarea, deţinutul a fost stabilizat şi escortat la Spitalul Judeţean”, a precizat Adina Bîrda. Marți, tânărul a fost declarat în moarte moarte cerebrală. Potrivit bihon.ro, familia deținutului și-a dat acordul pentru donarea de organe și au fost contactate Administrația Națională a Penitenciarelor, Poliția și Agenția Națională de Transplant, însă acest lucru nu a fost posibil întrucât, în România, legislația prevede că deținuții au voie să doneze sânge și organe doar rudelor apropiate, până la gradul IV.