Micuții au vârste cuprinse între 11 luni și 6 ani și nici măcar cei mari nu pot vorbi coerent. De lene, mama nici nu le gătea
Duminică noaptea, puțin după ora 1.00. Din scuarul de lângă Podu Traian din Timișoara se aud plânsete și țipete disperate de copii. Câțiva prieteni care se întorc spre casă se alarmează și sună la 112. Echipajul care sosește descoperă patru boțuri de carne, urlând de frig și foame. Micuții au vârste între 11 luni și 6 ani. Sunt îmbrăcați în hăinuțe subțiri, iar singurul „aliment” este o sticlă de suc lângă ei.
De lene, nu gătea nici măcar pentru copii
Povestea mamei lor, Ancuța Toma (31 de ani) este halucinantă. Născută în Mureș, într- o familie de alcoolici, a ajuns în urmă cu câțiva ani în satul Țichindeal (comuna Nocrich, Sibiu). A fugit de acasă, ca să aibă liniște, și a găsit- o alături de un sibian. Ioan Prundaru, 32 de ani, i-a făcut, pe rând, patru copii: Maria (2008), Ioan-Cristian (2010), Alin-Florin (2012) și Andrei- Gheorghe (2013). I-a recunoscut, chiar dacă pe femeie nu a luat-o, cu acte, de nevastă. Nu a fost de ajuns. Deși el muncea zi-lumină pentu a asigura traiul familiei, Ancuța voia ca el să facă și menajul în casă. După câțiva ani au apărut discuțiile. „Omul e harnic, mucește ca zilier. Singura lui pretenție a fost ca ea să îi facă ceva de mâncare când vine de la lucru și să aibă grijă de copii. Ea refuza categoric. Ori de câte ori discutau despre atribuțiile ei ca femeie și mamă în casă, se supăra, lua copiii și pleca. Primăvara asta s-a mutat cu copiii în parcul din fața Poliției din Nocrich, după ce s-au certat. Era așa de leneșă încât nici măcar copiilor nu le gătea, ei primeau mâncare de la o organizație caritabiă din sat. Femeia asta nici măcar nu merită să își crească copiii”, spune Liliana Nan, asistentul social din Nocrich.
Semi-sălbatici, copiii nu știau nici măcar să folosească toaleta
La Timișoara, cerșea ziua, cu copiii lângă ea, apoi mergea la Adăpostul de Noapte. După o săptămână a intrat în grija Asociației Generație Tânără. „Cât a stat la azil, cerșea dimineața. Era într-o stare foarte precară de cură țenie, plină de păduchi și râie, apoi am cazat-o în regim de urgență la centrul nostru de ocrotire din Recaș, însă, la cum se prezintă lucrurile, cel mai bine pentru copii, ar fi să fie instituționalizați. A stat o săptămână la noi, iar pe 15 august a plecat, iar cineva a luat- o cu mașina și a adus-o la Timișoara”, povestește Mariana Petersel, președinta Asociației Generație Tânără. De trei ori a vrut să plece în săptămâna respectivă. De ce, explică tot Petersel: ”Copiii erau semi-sălbatici, nu știau, cei mari, să folosească olița sau toaleta. Iar femeii nu i-a convenit că îngrijitorii au pus-o să strângă după copii, când aceștia își făceau nevoile pe coridor”.
„Am fost fermecată de cineva și am adormit”
Duminică noaptea Ancuța Toma a ajuns cu copiii pe malul Begăi și i-a abandonat. Le-a lăsat suc, să bea în caz că li se făcea foame, și un „pampers” pentru cel mic. După ora 1,00, s-a primit apelul la 112. Luni dimineața, tânăra s-a dus la Protecția Copilului cu o exlicație halucinantă: „Am fost fermecată de cineva și am adormit. Când m-am trezit, eram pe altă stradă”. Specialiștii de la Protecția Copilului au încercat să afle de la ea o poveste coerentă. Fără succes. „Femeia a fost haotică în declarații. Copiii sunt securizați și mai stau internați în spital pentru a li se evalua starea de sănătate. Asupra lor se va institui măsura protecției și, cel mai probabil, vor fi dați în plasament la un asistent maternal”, a declarat Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al Direcția de Protecție a Copilului Timiș.
Dosar pentru abandon
Polițiștii au încercat și ei să stea de vorbă cu Ancuța Toma și chiar au revenit, cu ea, la locul faptei, pentru reconstituire. Nici de data asta, femeia nu a fost mai coerentă. „Ei i s-a întocmit dosar pentru abandon de familie, infracțiune care, potrivit Codului penal, se pedepește cu închisoare de la 6 luni la trei ani sau cu amendă”, a declarat Ionuț Bocancea, ofițerul de presă al Poliției Timiș.
Între timp, în comuna sibiană autoritățile, alertate de Mariana Petersel, caută rudele familiei pentru a vedea dacă acestea se pot îngriji de copii. „Am deschis o anchetă socială ca să dăm de tatăl copiilor. Femeia nu apare în evidențele noastre ca asistat social”, ne-a spus secretarul primăriei Nocrich, Bogdan Bărbat.