Patru comandanţi de la o Unitatea Militară Craiova îşi recunosc vinovăţia la DNA

Patru comandanţi de la o Unitatea Militară Craiova îşi recunosc vinovăţia la DNA

Este dosarul cu fraudarea a peste 1 milion de lei la o Unitate Militară din Craiova, unde  patru militari și un angajat civil şi-au recunoscut vina la DNA.

În dosarul privind reabilitarea unei cazărmi din Deveselu, colonelul în rezervă Daniel Croitoru, la data faptei comandant al UM 02517 Craiova, şi locţiitorul său, colonel inginer Vasile Deatcu, au încheiat cu DNA acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Acorduri de recunoaşte pe bandă rulantă cu DNA

În acelaşi dosar, au mai încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei maiorul Ionuţ Marian Moanţă, şef Birou dirigenţie lucrări din cadrul UM 02517 Craiova, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu; căpitan Alina Ileana Lupu, la data faptei contabil şef în cadrul UM 02517 Craiova, pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu; personal civil contractual (diriginte de şantier) Marian Bulacu, pentru săvârşirea infracţiunii complicitate la abuz în serviciu. Conform unui comunicat al DNA, cei cinci inculpaţi au declarat  că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv: Vasile Deatcu – 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, Daniel Croitoru – 3 ani închisoare cu suspendare, Marian Ionuţ Moanţă – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Alina Ileana Lupu – 1 an şi 6 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani; Marian Mulacu – 2 ani închisoare cu suspendare. Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei cinci inculpaţi şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Militar Timişoara şi la Tribunalul Dolj.

Alte firme trimise în judecată din acest dosar

Pe de altă parte, DNA l-a trimis în judecată pe administratorul firmei care a câştigat respectivul contract, SC Antrepriza de Construcţii Montaj Alpha Grup SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. De asemenea, a fost deferită justiţiei şi SC Antrepriza de Construcţii Montaj Alpha Grup SRL Caracal, pentru aceleaşi infracţiuni.

Conform DNA, la data de 16 decembrie 2013, între UM 02517 Craiova, în calitate de achizitor şi SC Antrepriza de Construcţii Montaj Alpha Grup SRL Caracal, în calitate de prestator, a fost încheiat un contract de execuţie lucrări ce avea ca obiect „Consolidare şi reabilitare pavilion S2, centrală termică nouă şi reţele de utilităţi în cazarma 1114 Deveselu”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză

În acest context, spune DNA, în perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, cele cinci persoane care şi-au recunoscut vinovăţia şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi ar fi dispus, respectiv efectuat mai multe plăţi către SC Antrepriza de Construcţii Montaj Alpha Grup SRL Caracal. Banii au fost achitaţi firmei respective pentru echipamente, utilaje şi lucrări neprimite, neprestate şi neexecutate, în baza unor documente justificative (facturi şi situaţii de lucrări) care, la data emiterii/decontării, nu reflectau realitatea.

Prin aceste demersuri a fost cauzat patrimoniului UM 02517 Craiova un prejudiciu în cuantum total de 1.091.966 lei. În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător. Ministerul Apărării Naţionale – Direcţia pentru relaţia cu Parlamentul şi asistenţă juridică s-a constituit parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză, se arată în comunicatul  publicat de justnews.

Ne puteți urmări și pe Google News