Evenimentul Zilei > Actualitate > Patru avioane ale Forțelor Aeriene Române au participat la un exercițiu militar în Marea Neagră
Patru avioane ale Forțelor Aeriene Române au participat la un exercițiu militar în Marea Neagră

Patru avioane ale Forțelor Aeriene Române au participat la un exercițiu militar în Marea Neagră

Avioane aparținând armatei române au participat la un exercițiu militar ținut în compania Forțelor Aeriene ale SUA.

Patru avioane F-16 Fighting Falcon, ale Forțelor Aeriene Române, au luat parte la un exercițiu militar aerian multinațional Prime Accord. Eveniment desfășurat joi în zona Mării Negre. Au mai fost folosite o dronă și două aeronave de realimentare în zbor KC-135 Stratotanker din dotarea Forțelor Aeriene ale SUA în Europa.

Aeronavele americane F-16 au exersat misiuni de atac. Și au utilizând rachete aer-sol Joint Air-to-Surface Missile (JASSM). Aeronavele românești au efecuat misiuni de escortă și patrulare aeriană.

Patru avioane la un exercițiu militar

Exercițiul a fost coordonat de Componenta Operațională Aeriană a Statului Major al Forțelor Aeriene, cu sprijinul mijloacelor radiotehnice aparținând Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere şi Recunoaștere „Dacia”, conform umbrela-strategica.

„Prezența noastră înaintată și relația bilaterală puternică cu prietenul și aliatul nostru, România, ne asigură capacitatea de a răspunde oricărei amenințări cu încredere”. A declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul USAFE.

Exercițiul a avut ca scop întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianței Nord-Atlantice în zona de Sud-Est a Europei. Dar şi verificarea capacităţii de integrare a sistemelor de comandă şi control – C2 ale României şi NATO. Contribuind astfel la sporirea încrederii României privind implicarea SUA în asigurarea securității regionale.

„Generează putere de foc într-o zonă în care un adversar crede că este protejat”

Participarea aeronavelor românești permite antrenarea personalului în executarea unor astfel de misiuni. De asemenea, contribuie și la dezvoltarea cooperării multinaționale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune.

„Într-o eră a competiției globale de putere și în conformitate cu Strategia Națională de Apărare, acest eveniment a demonstrat capacitatea SUA de a concentra active din toate domeniile și din rândul aliaților NATO în Marea Neagră pentru a genera putere de foc într-o zonă în care un adversar crede că este protejat cu ajutorul tehnologiei anti-acces, îmbunătățind totodată pregătirea și fiind imprevizibil din punct de vedere operațional”. Este precizarea făcută într-un comunicat al USAFE.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.