Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis, ieri, să aresteze doar una din cele patru persoane aduse la instanţă de DIICOT Iaşi în dosarul de spionaj deschis în urmă cu o zi.
Marian Abutoaiei, patronul firmei ieşene “XSpy”, care vindea pe Internet softuri de spionaj telefonic aduse din Asia, va sta după gratii în următoarele 29 de zile.
Instanţa a respins cererea DIICOT de arestare a alţi trei acuzaţi de infracţiuni la Legea siguranţei naţionale şi infracţiuni informatice. Anda Truşcă, Vasile Filip şi Najib Baaddi au fost lăsaţi să plece acasă şi au obligaţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu.
La fel ca ei, alte şase persoane din Bacău, Constanţa, Târgu-Mureş şi Bucureşti vor fi cercetate în stare de libertate. Dosarul celor zece a luat naştere în luna mai, când procurorii DIICOT au constatat că firma “XSpy” din Iaşi vindea softuri de interceptare a convorbirilor telefonice.
Afacerea era condusă de Abutoaiei, cu sprijinul unui angajat din firma sa care se ocupa de toate detaliile tehnice. Softul era adus din afară şi costa 2.400 de lei, şi a transformat peste noapte în spioni neveste geloase şi patroni care se temeau de concurenţă.
Cumpărătorii care au utilizat softul riscă ca la finalul anchetei să primească pedepse cu închisoarea pentru că interceptarea convorbirilor telefonice se face doar de către persoane din rândul anchetatorilor, cu autorizaţie de la instanţă.
Un dosar asemănător cu cel instrumentat de procurorii DIICOT Iaşi se află în lucru la Alba-Iulia. În timp ce la Iaşi era audiată bucureşteanca Anda Truşcă (40 de ani), din Bucureşti, a interceptat convorbirile telefonice ale bărbatului cu care are doi copii, la Alba era audiată ieşeanca Camelia Bernic, care a cumpărat un soft asemănător de la o firmă din Hunedoara pentru a intercepta convorbirile telefonice ale soţului său.
Cazul celor două se aseamănă foarte mult. Ambele au ajuns să-şi spioneze soţii din cauza geloziei şi a fapului să îi bănuiau că au relaţii extraconjugale.
„Mi-am iertat deja soţia”
„Suntem de zece ani împreună, nu o credeam în stare de aşa ceva. Totuşi, e exagerat să reţii şi să duci la arestare un om care a cumpărat de pe internet un program fără să ştie că este ilegal. Nu mi se pare că Anda a atentat la siguranţa naţională dacă mi-a ascultat telefonul. Eu am iertat-o deja”, a declarat Gheorghe Şandor, director al unei firme din Bucureşti.
Locuinţa lor a fost percheziţionată miercuri dimineaţă. „Mi-au spus că sunt parte vătămată în dosar şi abia după câteva ore mi-au explicat că Anda mi-a instalat un soft pe telefon. Îmi dăruise de ziua mea un telefon cu care nu am bănuit că mă spionează”, a spus Şandor.
La Iaşi, la fel ca şi la Alba, au fost audiaţi în calitate de învinuiţi şi patroni de firme care au utilizat softuri de spionaj.
Vasile Filip, patron la o firmă din Bacău, este acuzat că a apelat la secretara societăţii să îi instaleze softul de spionaj pe un telefon mobil care aparţinea unei alte persoane. Secretara este cercetată în stare de libertate şi are obligativitatea de a nu părăsi localitatea de domiciliu.
Un alt patron, Laurenţiu Graur, din Târgu-Mureş, este cercetat de procurorii ieşeni pentru că a cumpărat softul de spionaj telefonic cu intenţia de a-l instala pe telefonul directoarei economice din societate pe care o bănuia că furnizează informaţii concurenţei. Procurorii spun însă că dosarul de la Iaşi este diferit de cel de la Alba şi că este o coincidenţă că audierile din cele două oraşe s-au desfăşurat simultan, la fel ca şi descinderile.
“Softul vândut de firma din Iaşi era mai performant decât cel vândut la Deva, în Hunedoara sau în alte locuri, costa mai mult şi era importat dintr-altă ţară. În cele două dosare este vorba de părţi vătămate, producători, distribuitori şi cumpărători diferiţi”, a declarat procuror Iulia Diaconu, şefa DIICOT Iaşi. ALBA-IULIA
Ziarist ascultat ambiental: „Era suficient să am telefonul în buzunar”
Corespondentul Antenei 1 în judeţul Alba, Radu Ciobotea, este una dintre victimele din dosarul interceptărilor ilegale. „M-au sunat dimineaţa, la ora 6.00, de la Crimă Organizată, să-mi spună că sunt parte vătămată într-un dosar privind infracţiuni informatice şi că trebuie să mă duc la Deva să dau declaraţii. Nu am ştiut despre ce este vorba până nu am ajuns acolo. Când am aflat, mi s-au înmuiat picioarele”, a declarat Radu Ciobotea, mai ales că, din câte a aflat, nu îi erau ascultate numai convorbirile telefonice, ci şi discuţiile ambientale.
„Era suficient să am telefonul în buzunar”, a completat el. Ciobotea a declarat că nu ştie cum a ajuns softul pe telefonul său, dar a dedus că era instalat de vreo două luni. Văzând persoanele chemate la audieri, jurnalistul bănuieşte cine i-a instalat softul pe telefon, un om de afaceri din Alba, al cărui nume nu-l face încă public.
„Nu am nici cea mai vagă idee de ce a făcut lucrul acesta”, a mai spus Radu Ciobotea. Ieri, 35 de perosoane au fost aduse la Curtea de Apel Alba-Iulia pentru audieri în dosarul privind intercepările neautorizate ale unor convorbiri telefonice, ale discuţiilor din mediul ambiental, ale mesajelor şi transfer neautorizat de date din sistemele informatice. (Mihaela Moraru)