Unii dintre patroni au ajuns chiar să ofere burse elevilor pentru a face practică în fabricile lor, în speranţa că după absolvire, aceștia vor rămâne să se angajeze și să lucreze aici.

Pe lângă bursa de 200 de lei de la stat, primesc şi câte 200 de lei pe lună de la companie. Totul în speranţa că după absolvire vor rămâne angajaţi în fabrică.

Potrivit unui nou proiect de lege, unul din trei elevi ar putea ajunge la profesională. Astfel, elevii care au luat sub nota 5 la evaluarea naţională urmează să fie înscrişi automat la o şcoală profesională. Anul acesta, 31% dintre elevi au avut sub media 5 la examen.

Pe segmentul de vârstă 18 – 24 de ani, peste un milion de tineri nu au un loc de muncă. Migraţia în străinătate şi abandonul şcolar sunt principalele motive reclamate de angajatori pentru lipsa forţei de muncă.

Școlile profesionale nu sunt însă la mare căutare printre tineri. Aproape 90.000 de elevi urmează o astfel de formă de învăţământ, faţă de cei peste 650.000 care merg la liceu, scrie Observator.

 

Te-ar putea interesa și: