Patronatele cer sprijin politic pentru reducerea cotei unice la 10%

Reducerea cotei unice de la 16% la 10% este o măsură care ar face România atractivă pentru investitorii străini, dar şi autohtoni, susţin reprezentanţii Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).

Diminuarea cotei unice la 10%, alături de alte măsuri, a fost propusă în urmă cu o lună de ACPR la lansarea programului de relansare economică.

ACPR solicită, într-un comunicat remis ieri, susţinerea întregii clase politice, dar şi a celorlalte confederaţii patronale şi a marilor centrale sindicale pentru adoptarea măsurii pe care a propus-o. Mesajul lor vine după ce, luni, Comisia de buget din cadrul Senatului a aprobat scăderea cotei unice în cazul impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Venituri acoperite din alte impozite

Totuşi, guvernul a trimis aviz negativ, motivând că "măsura propusă de iniţiatori ar conduce la diminuarea încasărilor din impozitul pe venit cu efect asupra majorării deficitului bugetar".

Executivul estimează un impact negativ asupra veniturilor la buget de 5,2 miliarde de lei. ACPR susţine că pentru acoperirea acestui deficit se pot lua alte măsuri, care au fost propuse odată cu lansarea programului de relansare. Acestea sunt: impozitarea pariurilor online, sector în care circa jumătate de miliard de euro scapă anual ne im pozitate în niciun fel, privatizarea spaţiilor comerciale deţinute de statul român, numai în Bucureşti existând 4.400 de asemenea spaţii, sau impozitarea suplimentară a terenurilor pe care sunt construite proprietăţi de lux .