Evenimentul Zilei > Justitie > Descinderi în imperiul „Regelui biscuiţilor”. Patronul RoStar, reţinut pentru evaziune fiscală şi spălare de bani
Descinderi în imperiul „Regelui biscuiţilor”. Patronul RoStar, reţinut pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Descinderi în imperiul „Regelui biscuiţilor”. Patronul RoStar, reţinut pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Bulut Halil, patronul companiei RoStar, supranumit şi „Regele biscuiţilor”din România, a fost reţinut de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar, au fost reţinuţi Raluca Anamaria Blaj, Ioan Todoran, Mihai Gheorghe, Cornel Costea şi Imad Ali, aceştia fiind prezentaţi, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat al DICOT, în perioada 2011 – 2015, Bulut Halil, având calitatea de administrator la SC RoStar SA, a constituit un grup infracţional organizat împreună cu Raluca Anamaria Blaj, referent contabil al firmei, şi Ioan Todoran, director tehnic, grup care a acţionat în sensul sustragerii companiei de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin evidenţierea în actele contabile ale acestei societăţi sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale.

Pentru atingerea acestui scop, în contabilitatea RoStar au fost înregistrate achiziţii fictive de bunuri şi servicii provenind de la 22 societăţi comerciale cu comportament specific celor de tip fantomă. În urma cercetărilor, s-a stabilit că membrii grupării întocmeau în înţelegere cu Bulut Halil şi din dispoziţiile acestuia facturi fiscale fictive ce atestau în mod nereal achiziţionarea de către RoStar de bunuri şi servicii (materii prime, materiale auxiliare, produse de curăţenie, consumabile, materiale publicitare şi promoţionale, servicii de reparaţii, amenajări, reparaţii şi transporturi produse finite) de la furnizori de tip fantomă, pe care le introducea sau dispunea introducerea lor în contabilitatea societăţii beneficiare, în scopul diminuării obligaţiilor fiscale ale acesteia către bugetul de stat.

Cei în cauză prezentau angajaţilor RoStar SA documente justificative (facturi de achiziţii bunuri şi servicii, procese-verbale de recepţie a lucrărilor, note de intrare recepţie) şi alte documente (anexe contracte, devize de transport, foi de parcurs), determinându-i să le semneze în mod formal, în scopul de a crea aparenţa realităţii achiziţiilor fictive de bunuri şi servicii. De asemenea, Raluca Anamaria Blaj a dispus efectuarea sau, după caz, a efectuat plăţi către societăţi de tip fantomă, în baza documentelor justificative fictive înregistrate în contabilitate.

În baza facturilor fiscale ce atestau în mod nereal achiziţia de servicii (reparaţii, lucrări) de la furnizorii fantomă, erau întocmite procese-verbale de recepţie a lucrărilor, dar şi procese-verbale de recepţie a unor mijloace fixe achiziţionate (de regulă utilaje), ce au fost semnate în perioada 2011 – 2015 exclusiv de către Ioan Todoran (director tehnic), Cornel Costea (inginer şef) şi Mihai Gheorghe (şef secţie/adjunct sector transporturi).

În mod similar, în baza facturilor fictive de achiziţie materii prime, erau înregistrate în contabilitatea RoStar note de intrare-recepţie, întocmite şi semnate exclusiv de către alte persoane.

Probele au mai relevat că membrii grupării au disimulat realitatea prin crearea aparenţei existenţei unor operaţiuni care în fapt nu au existat. În urma acestora, RoStar a înregistrat în actele contabile şi alte documente legale cheltuieli totale de 72.598.598 lei (echivalentul a 16.133.021 euro), constând în achiziţii fictive de bunuri şi servicii provenind de cele 22 de societăţi comerciale, cauzând un prejudiciu de 14.292.881 lei (echivalentul a 3.176.195 euro), reprezentând TVA dedus în mod nelegal.

Procurorii mai arată că facturile fiscale ce atestau operaţiuni comerciale nereale au servit ca justificare pentru dispunerea şi efectuarea a 372 de plăţi din conturile RoStar către furnizorii de tip fantomă, totalizând 65.405.177 lei (echivalentul a 14.534.483,77 euro). Sumele de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost supuse astfel unui proces de spălare, fiind retrase în numerar sau, după caz, transferate succesiv în conturile unor societăţi comerciale româneşti şi din spaţiul asiatic.

Din totalul sumei spălate, 58.660.987 lei (echivalentul a 13.035.774 euro) reprezentând produsul infracţiunii de spălare a banilor, au fost reintegraţi în circuitul financiar legal prin creditarea RoStar. Astfel, în perioada 2011-2015, au fost înregistrate în documentele contabile ale societăţii 262 contracte de creditare semnate de către administratorul Bulut Halil, cu scopul creării aparenţei de legalitate a provenienţei sumelor de bani şi a disimulării originii ilicite a acestora. În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii în valoare de 61.340.732 lei (echivalentul a 13.631.273 euro).

 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: