Dinu Patriciu, directorul general executiv al Rompetrol, a declarat azi că nu va mai vinde partea de acţiuni pe care o deţine în cadrul companiei şi că intenţionează să rămână în funcţie cel puţin doi ani de acum înainte. "Nu mă gândesc la acest lucru. Compania va creşte şi valoarea ei la fel. Am mai spus: 75% dintr-un măr înseamnă mai puţin decât 25% dintr-un pepene", a afirmat Patriciu. KazMunaiGaz a cumpărat anul trecut 75% din grupul Rompetrol, înregistrat în Olanda şi format din 40 de companii. Printre activităţile de bază ale Rompetrol se regăsesc rafinarea, explorarea, distribuţia, serviciile industriale, logistica marketingul, dar şi serviciile de turism şi transport aerian.
Aceasta va înfiinţa, în luna august, încă o companie cu activităţi în sectorul petrolier, şi va cumpăra de la Rompetrol firma de transport aerian Eurojet şi instituţia financiară nebancară IFN FinGroup Credit, au afirmat surse din grupul petrolier. "În noua firmă vor figura şi manageri din Rompetrol", au spus sursele citate. "Rompetrol Holding deţine 25% din Grupul Rompetrol şi face şi investiţii în alte domenii: energie alternativă, media, IT şi real estate. În acest proces investiţional este absolut normal să fie create vehicolele corporatiste necesare. Există discuţii la nivelul Consiliului de Administraţie privind externalizarea unor activităţi auxiliare ale Grupului. Nu există nicio decizie concretă în acest sens", a afirmat Patriciu.
Urmează un val de restructurări În cadrul unui comunicat emis azi, KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al Rompetrol, şi o echipă condusă de preşedintele Dinu Patriciu şi Titov Buzescu, vicepreşedinte pe eficienţă operaţională, au precizat că a fost iniţiat un amplu proces de restructurare, care afectează câteva sute de angajaţi.
Primul val de plecări din Rompetrol a numărat peste 500 de oameni, urmând ca până la sfârşitul acestui an numărul angajaţilor care vor părăsi compania să urce cu alte câteva sute.
Patriciu a afirmat că restructurarea companiei implică dispariţia şi crearea unor locuri de muncă.
"În orice companie multinaţională de talia Rompetrol, restructurarea este un proces continuu, care vizează optimizarea/eficientizarea tuturor activităţilor. Nu este vorba de reduceri de personal, ci de modificarea funcţională a structurii Grupului. Continuu dispar şi se crează locuri de muncă", a declarat Patriciu.
Toţi angajaţii afectaţi de procesul de restructurare beneficiază de pachete salariale compensatorii. Pe lângă acestea, departamentul de resurse umane al Rompetrol propune salariaţilor disponibilizaţi să se înscrie în baza de date şi se oferă să le caute locuri de muncă, au adăugat sursele citate.
(18:55)