Patriarhul Daniel, în vizită de lucru în satul natal

După două zile în care şi-a plimbat „smerenia” într-un Phaeton alb, Preafericitul Patriarh Daniel a ajuns azi în satul natal, Dobreşti, la bordul unui Touareg negru. El a fost însă prea ocupat cu treburile bisericeşti ca să-şi întâlnească fratele mai mare, care îl aştepta acasă, în sărăcia cu care s-a obişnuit de câţiva ani.

Toată suflarea din Dobreşti s-a pregătit luni dimineaţă: straie populare pntru adolescente, fuste lungi albe şi marame de aceiaşi culoare pentru femeile din corul bisericii, primari şi adjuncţi cu tricolor pe piept, jandarmi înarmaţi, pâine cu sare. Stau la intrarea în sat cu flori în mâini.

„Aşa mi-am îngrăşat sufletul acum că l-am văzut” La ora 11:46 ,apare primul antemergător de poliţie cu girofarele pornite. Femeile albe încep să cânte. Preafericitul coboară în straiele-i de un alb strălucitor din Touareg. Babele oftează: „Aşa mi-am îngrăşat sufletul acum că l-am văzut”.

Patriarhul străluceşte în baia de mulţime şi împarte iconiţe cu semnătura sa pe verso. Apoi purcede spre mănăstirea pe care o construieşte în sat şi aprobă că e o „organizare europeană”. Precum un ctitor cu responsabuilitate, după ce laicii se retrag, analizează aproape o oră proiectul viitorului lăcaş şi-i face adnotări cu pixul. Şoferul trage maşina de teren la scara construcţiei, iar sătenii culeg pietrele mari din drum, ca să nu se împiedice cineva.

O familie cu contraste În fosta şcoală transformată în cantina mănăstirii, s-a întins pentru oaspete masă creştinească. Nu lipsesc sarmalele şi berea Heineken la doze. Preafericitul, care face drumul de două minute în Touareg, este aşteptat şi cu covor roşu. La ieşirea din sat poliţia rurală s-a parcat de-a latul, interzicând accesul oricărei maşini care ar fi venit din acea direcţie.

Alături este casa în care a copilărit împreună cu fratele Ghiţă şi sora sa. Clădirea este acum renovată şi dotată de lux: ferestre Velux în mansardă, gresie, bare nichelate, ferestre şi uşi termopan, chiar şi antenă pentru televiziune prin satelit.

Gheorghe Ciobotea, freatele mai mare al Patriarhului locuieşte aici în fostul CAP, fără curent electric sau apă curentă, împreună cu nevasta şi copiii sunt legaţi de glia în care seamănă cartofi şi de păşunile unde-şi duc oile la păscut. Ştie că fratele a venit acasă, dar „acasă” e un loc unde, după moartea mamei, nu mai e binevenit. Vorba bătrânului trecut de 60 de ani: „Când moare cloşca, puii se prăpădesc”.

„Din 2004 n-am mai vorbit” Totul a pornit de la o neînţelegre legată de împărţirea moştenirii familiei, iar acum, spune Ghiţă Ciobotea, patriarhul nu-i vorbeşte şi nu vrea să-l vadă, deşi ştie cât a muncit pentru a-şi ţine fratele prin şcoli.

„Când vine-n sat nu mă anunţă. Ultima dată a trecut cu maşina pe lângă mine, care eram în câmp, fără să oprească. Din 2004 n-am mai vorbit. Atunci m-a chemat să mă duc la notar. El e bogat acum, nu mai are nevoie de mine. Cum credeţi că e sufletul meu când ştiu cât ne-am iubit, iar acum el vine în sat şi nu vrea să mă vadă?! Când el a fost la şcoală, eu l-am ţinut. Am lucrat pe tractor flămând pentru el, am furat pentru ca să-i duc lui mâncare şi am făcut puşcărie în ă75, ca să pot avea bani de şcolile lui”, rememorează fratele patriarhului. „Îs supărat, doar nu o să fiu aşa preafericit ca el, dar dacă vrea să vină la mine, mă găseşte aici, în sărăcia mea. N-am cu el nimic. Dar când ai Biblia-n mână şi eşti păstorul poporului ce faci?! Patriarhul e fratele meu, Dumnezeu să-l trăiască mult şi să-l judece că se foloseşte de El”, ne-a spus fratele cel mare al patriarhului.

„Fratele se invită frăţeşte” Ghiţă Ciobotea spune că nu a fost invitat la primirea festivă a întâistătătorului BOR, aşa că nu şi-a făcut apariţia la ospăţ.Puţin înainte de ora 14:00, cu aproximativ două ore faţă de ora programată pentru decolare, Preafericitul Daniel a ajuns la covorul roşu.

L-am întrebat dacă merge să îşi viziteze fratele. Răspuns: „Nu azi, nu. Suntem în întârziere”. Continuă: „Aşteptăm însă vizita lui la noi”. O invitaţie care, potrivit fratelui Gheorghe, nu a fost niciodată lansată direct.. „Nu oficial se invită fratele, ci frăţeşte”, explică sec Preafericitul.