Recenta vizită în Turcia a președintelui României Klaus Iohannis a stârnit un val de comentarii şi pasiuni la nivel înalt în politică. Totul a plecat de la declarația președintelui Turciei Recep Erdogan care a spus că a fost oferit un teren în Bucureşti Muftiatului Cultului Musulman din România pentru construirea unei moschei.
Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat acest lucru, precizând că în chestiunea terenului acordat Muftiatului pentru construcţia unei moschei la Bucureşti "s-a ajuns în faza solicitării autorizației de construcție.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că ridicarea unei moschei la Bucureşti ar fi "expresia cea mai frumoasă a dialogului şi a solidarităţii dintre cele două ţări".
Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat vineri, la Piatra Neamţ, că este un adversar 'fără rezerve' al ideii de islamizare a Europei.
Patriarhia Română a precizat că îşi menţine poziţia neutră faţă de acest proiect.
„Nu ne opunem construirii unui lăcaş de cult pentru comunitatea musulmană, dar Patriarhia şi-a exprimat solicitarea respectuoasă ca Guvernul turc să aloce un teren în Istanbul pentru ridicarea unui aşezământ pentru pelerinii români. Nu e o condiţie, nu dorim o biserică, ci un aşezământ şi eventual o capelă unde pelerinii să se reculeagă. Nu există un refuz sau o luare de poziţie negativă a Patriarhiei faţă de construirea moscheii din Bucureşti. Dacă va adăposti şi altceva această moschee, este de competenţa Guvernului României, nu a Patriarhiei Române. Relaţiile între comunităţile creştine şi musulmane sunt foarte bune, colaborarea religioasă din şcoli se face în termeni foarte buni, sunt relaţii fireşti între instituţii“, a precizat, pentru ”Adevărul”, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.