Editura Evenimentul si Capital

Patria vinurilor și a PSD | România 4 you

Autor: | | 0 Comentarii | 1438 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județele Vaslui și Vrancea.

Aparent, județul Vaslui este cuprins de frenezie electorală: s-au înscris 5.523 de candidați, ceea ce raportat la populația județului înseamnă un candidat la 70 de locuitori. În realitate, județul este controlat de PSD.

În municipiul Vaslui, în ultimii 4 de ani au fost doar doi edili: Victor Cristea, din 1992 în 2008, și Vasile Pavăl, din 2008 și până în prezent. Primarul PSD candidează pentru al treilea mandat. Principalii săi contracandidaţi sunt Marius Arcăleanu (PNL), Cristian Pavelescu (ALDE) şi Andrei Acasandei - PMP. Cea mai acerbă concurenţă pentru funcţia de primar se înregistrează la Bârlad, unde sunt 10 candidaţi. Urmează primăriile din Vaslui, Banca, Muntenii de Jos cu câte 9 candidaţi. La polul opus se află comuna Vutcani, cu un candidat, Silviana Bahrim, actualul edil al comunei.

La Ivănești candidează, din partea ALDE, preotul local. El este cercetat de polițiști după ce preoteasa l-a acuzat că a agresat-o întrucât l-ar fi înregistrat cu un reportofon în timp ce făcea declarații de dragoste unei tinere. La Bârlad, trei candidați independenți la Consiliul local au vrut să se retragă când au aflat că trebuie să aibă mandatar financiar sau riscă o amendă de 15.000 de lei. Biroul Electoral a refuzat cererea lor.

  • Fieful lui Oprișan

Pesediștii se rotesc între ei

Dacă Marian Oprișan pare etern la președinția Consiliului Județean, în schimb, focșenenii au șansa să schimbe primarul. Social-democratul Decebal Bacinschi se retrage după patru mandate, întrucât s-a certat cu atotputernicul președinte al CJ. În locul lui Bacinschi, PSD îl susține pe Cristian Misăilă, fost consilier al lui Oprișan. Din partea PNL, pentru funcția de primar candidează omul de afaceri Ion Ștefan. Liberalii speră să obțină 51% din voturile pentru CJ, declară liderul local, Cătălin Toma. Ei se vor confrunta cu Marian Oprișan, primul pe lista PSD pentru CJ. Oprișan este președintele acestei instituții din 2000. Un site, justitiecurata. ro, arată că sunt nu mai puțin de opt condamnați penali care vor să ajungă primari sau consilieri locali. De exemplu, Ion Sticlaru, din comuna Mera, primar PSD în funcție din anul 2006, are o condamnare de 5 ani cu executare în prima instanță. La Gura Caliței, primarul PSD Nicolae Țandără are o condamnare „mai veche” pentru complicitate la omor. În plus, conform ANI, Nicolae Țandără s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 09 octombrie 2012 – 31 decembrie 2013, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar și membru al C.A. la Școala Gimnazială Gura Caliței. Și acesta candidează.

Fișa județului Vaslui

● Suprafața județului este de 5.318 km pătrați, circa 2,2% din suprafața țării.

● Populația este de 375.000 de locuitori (2011), locul 23 pe țară și în scădere față de vârful din 1992 când se înregistrau 461.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 70,5 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în 2015, de 1.492 de lei.

● PIB pe cap de locuitor, în 2015: 3.676 de euro.

● Speranța de viață: 74,24 ani, cu câteva luni sub media națională.

Fișa județului Vrancea

● Suprafața județului este de 4.857 km pătrați, reprezentând 2% din teritoriul României.

● Populația este de 323.080 de locuitori (2011), locul 31 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 393.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 66,5 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în ianuarie 2015, de 1.350 de lei, sub media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor, în 2014: 4.146 de euro.

● Speranța de viață: 75,56 ani, peste media pe țară

  • Vinuri vechi

Busuioacă și Zghihară

Dincolo de proasta faimă legată de alcoolism, județul Vaslui produce câteva vinuri deosebite. Busuioaca de Bohotin este un vin aromat, care se vinifică dulce. Însă, pentru a păstra prețul mic, producătorii nu îl vinifică corespunzător. Originea acestui soi este controversată, unii susțin că este românesc, alții că a fost adus din Grecia sau Cipru. Legenda spune că ar fi venit în Moldova sub formă de mlădițe de vie în tolbele unor călugări ciprioți. Erau un cadou pentru Ștefan cel Mare, un domnitor generos cu frații ortodocși din sud. Alt vin deosebit produs în Vaslui este Zghihara de Huși. Din soiul Zghihara se obțin vinuri albe seci, ușoare, acide, fără o aromă primară anume. Tot legenda spune că Hușiul este ctitoria lui Ștefan cel Mare, care ar fi ridicat aici o biserică și o reședință domnească. Dimitrie Cantemir, care era originar din acele locuri, a lăsat cele mai vechi însemnări despre vinurile de Huși. Astfel, în „Descriptio Moldaviae’’, el așază vinul de Cotnari pe cea mai înaltă treaptă a calității, apoi menționează: „îndată după acesta, vinul de la Huși, în ținutul Fălciului, e socotit cel mai bun’’.

  • Legendele lui Ceaușescu

Burebista avea capitala în cramă

În Vrancea se află orașul din România cu cele mai multe și mai vechi crame: Odobești. Una din ele, din 1839, are o lungime de 64 de metri și o adâncime de circa 13 metri, fiind săpată în piatră ponce. Și-n Panciu există crame vechi, iar adepții teoriilor geto-dacice susțin că aici s-ar fi aflat capitala vechii Tracii, din vremea lui Burebista. În Primul Război Mondial, hrubele au fost folosite ca adăpost pentru muniție, însă au fost bombardate și acoperite cu pământ până în 1953. În 1987, Nicolae Ceaușescu, crezând că acestea fac legătura cu Transilvania, a dat ordin să fie descoperite în întregime. Documentar, beciul este atestat din 19 august 1700 menționând proprietarii acestuia – serdarul Ion Costin, fiul marelui logofăt Miron Costin. Azi, aici se află peste 200.000 de sticle de șampanie. Institutul de Relații Internaționale organizează anual o competiție a celor mai bune vinuri din țara noastră, alegând la final cel mai bun vin, Vinul Diplomaților, iar în 2015 a optat pentru un produs al unei podgorii din Panciu, un cupaj între Cabernet Sauvignon și Fetească. Pe de altă parte, presa locală relatează că Vrancea este plină de vinuri falsificate, de proastă calitate sau chiar toxice.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Economia din estul țării, bazată pe agricultură și confecții

Chiar dacă sunt apropiate geografic, județele din estul țării Vrancea și Vaslui se deosebesc în ceea ce privește activitatea economică.


BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Romania 4 YOU

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI