Evenimentul Zilei > International > „Patria albastră” , strategia lui Erdogan de a face pașalâc din Mediterana
„Patria albastră” , strategia lui Erdogan de a face pașalâc din Mediterana

„Patria albastră” , strategia lui Erdogan de a face pașalâc din Mediterana

Foraje gaziere unilaterale, discurs marțial, desfășurare de nave militare: demonstrațiile de forță ale Turciei în estul Mediteranei sunt înrădăcinate într-o strategie denumită „patria albastră” care vizează stabilirea suveranității sale asupra zonelor disputate.

Potrivit Atenei, apele din jurul acestei insule sunt sub suveranitate greacă, ceea ce ar priva Ankara de zeci de mii de km2 de mare bogată în zîcîminte cu gaze.

„Este de râs”, a comentat contraamiralul Gürdeniz. Tocmai spre sudul acestui teritoriu Turcia și-a desfășurat navele militare la 10 august.

Descoperirea unor mari câmpuri de gaze în ultimii ani nu a făcut decât să agraveze o veche dispută care înveninează relațiile dintre Ankara și vecinii săi greci și ciprioti.

„Aceasta este o problemă pe care majoritatea guvernelor din regiune au ignorat-o în mod deliberat, pentru că este prea dificil de rezolvat”, a spus Muzaffer Senel, profesor de relații internaționale la Universitatea Sehir din Istanbul.

Insulele grecești din largul coastelor turceșlti și rivalitatea dintre Atena și Ankara „fac situația estrem de complex”, estimează Felicity G. Attard, specialist în drept maritime international la Universitatea din Malta.

De asemenea, împărțirea Ciprului complică ecuația: în nord, există o Republică turcofonă, nerecunoscută de comunitatea internațională, care pretinde o zonă economică exclusivă admisă doar de Ankara.

Dar pentru Muzaffer Senel, `Turcia este conștientă de faptul că revendicările sale maritime sunt inacceptabile pentru Grecia. Și dacă Erdogan își apără public «patria albastră», este pentru „a-și anunța poziția de start înainte de negocieri”.

„Patria albastră” este un obiectiv realist, notează un diplomat occidental, judecând că Ankara „ridică miza înainte de negocieri”.

Pentru experți, acțiunile de forță ale Turciei reflectă și izolarea acesteia în estul Mediteranei, unde este în relații proaste cu aproape toți vecinii.

Pentru a da greutate revendicărilor sale, Ankara a semnat, în noiembrie 2019, un acord de delimitare maritimă cu guvernul oficial libian în schimbul unui ajutor militar, generând furie la Atena.

Ankara investește de asemenea foarte mult în marina militară și urmează să pună în funcțiune primul său portelicopter, până la sfârșitul anului.

„Situația este volatilă și orice eroare poate avea consecințe grave”, notează diplomatul occidental.

Erdogan „este pragmatic și știe că prelungirea tensiunilor ar fi neproductivă”, a adăugat el, citând amenințarea sancțiunilor economice.

Dar, potrivit contraamiralului Gürdeniz, Ankara își va apăra revendicările maritime cu orice preț. „Chiar dacă sunt impuse Turciei sancțiuni sau un embargo, aceasta nu va renunța”.

 

Foto: Facebook

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: