Evenimentul Zilei > Actualitate > COLECŢIA lui de obiecte NAZISTE este MAI MARE decât ARMATA daneză şi belgiană la un loc! Bărbatul care DEŢINE 88 de TANCURI şi lucruri care i-au aparţinut lui ADOLF HITLER | GALERIE FOTO
COLECŢIA lui de obiecte NAZISTE este MAI MARE decât ARMATA daneză şi belgiană la un loc! Bărbatul care DEŢINE 88 de TANCURI şi lucruri care i-au aparţinut lui ADOLF HITLER | GALERIE FOTO

COLECŢIA lui de obiecte NAZISTE este MAI MARE decât ARMATA daneză şi belgiană la un loc! Bărbatul care DEŢINE 88 de TANCURI şi lucruri care i-au aparţinut lui ADOLF HITLER | GALERIE FOTO

Fiul unui milionar, Kevin Wheatcroft, doarme în patul lui Hitler. Bărbatul deţine şi cea mai mare colecţie de obiecte din perioada nazismului, printre care şi Mercedes-ul G4 cu care Hitler a intrat în Regiunea Sudeţilor.

Kevin Wheatcroft are 55 de ani, iar valoarea averii sale este de circa 120 de milioane de lire. Locuieşte în Leicestershire, unde are în grijă proprietăţile tatălui lui şi se ocupă de managementul Donington Park Racetrack and Motor Museum, potrivit theguardian.com.

Când avea cinci ani, Kevin a primit un cadou, un lucru neobişnuit pe care şi-l dorise în mod special, din partea părinţilor: casca găurită de glonţ a unui soldat SS. 

La o licitaţie de automobile din Monte Carlo, i-a cerut tatălui său multi-milionar să-i cumpere o maşină „specială”: Mercedes-ul G4 cu care Hitler a intrat în Regiunea Sudeţilor, în 1938. Părintele a refuzat atunci, stârnind lacrimile copilului. Băiatul avea să şi-l cumpere singur, peste câteva decenii.

Bărbatul deţine acum cea mai mare colecţie de obiecte din perioada nazismului:  Patul lui Hitler, un batalion de 88 de tancuri, uniforme, arme dar şi diverse obiecte „inedite” – uşa de la celula în care Hitler a fost încarcerat şi unde a scris cartea „Mein Kempf”, gramofonul Evei Braun, fotografii şi automobile.

Cele mai important lucruri al colecţiei sunt însă, spune Kevin, două fotografii cu Adolf Hitler şi Hermann Göring, ambele semnate de cei doi: „Cred că aş putea renunţa la toate celelalte obiecte – maşinile, tancurile, armele -, cât timp aş putea să-i păstrez pe Adolf şi Hermann”, a mărturisit el.

Patul lui Hitler a fost cumpărat cu mulţi ani în urmă, din casa de oaspeţi pe care Hitler o avea în Linz: „Dorm în el, dar am schimbat, totuşi, aşternuturile”, a povestit Kevin pe un ton ironic.

"Wheatcroft Collection" este, de asemenea, şi cea mai mare colecţie de vehicule militare germane şi obiecte din perioada nazistă. Deşi o evaluare oficială nu a fost făcută, specialiştii apreciază că respectiva colecţie valorează peste 100 de milioane de lire. 

Pasiunea lui Kevin pentru obiectele din perioada nazismului este uneori interpretată greşit: „Încerc să nu le răspund celor care mă acuză că aş fi nazist. Am tendinţa să le întorc spatele şi să-i las în pace. Cred că Hitler şi Göring au fost nişte persoane fascinante din multe puncte de vedere”.

„Vreau ca oamenii să vadă lucrurile acestea”, a povestit colecţionarul Kevin Wheatcroft. Nu există modalitate mai potrivită de a înţelege istoria. Fiecare obiect are o poveste”, a adăugat el.