Va raspunde psihoterapeut Augustin Cambosie, copresedinte la Federatia Romana de Psihoterapie
Claudia, 30 de ani: Ma inteleg mai bine cu barbatii decat cu femeile si la serviciu, dar si in grupul de prieteni. Comunic mai usor cu ei, in timp ce cu femeile mi-e greu sa ajung pe aceeasi lungime de unda, desi nu sunt deloc o fire invidioasa sau rautacioasa, dimpotriva. Am observat ca si prieteniile dintre barbati sunt mai stabile decat ale femeilor. Cum se explica aceste lucruri si ce as putea face sa nu mai existe aceasta diferenta? Exista o mare diferenta de structura intre femei si barbati, atat din punct de vedere fiziologic, anatomic, dar si psihologic. Difera modul in care suntem construiti, lucrurile care se asteapta de la noi. Functionalitatea noastra este diferita inclusiv din punct de vedere relational.
La femei, rivalitatea este atenuata de factori de comportament superficial precum schimburi de retete, de adrese de coafor sau de cabinete medicale. In spatele acestora, exista insa o concurenta acerba.
La barbati, rivalitatea este impusa din punct de vedere social. Diferenta este ca ei au fairplay-ul acestei rivalitati. Pe plan superficial, nu sunt atat de bune relatiile dintre barbati, insa se ajuta unul pe celalalt foarte mult deoarece stiu cat de greu este sa invingi concurenta. De aceea, colaborarea este mai buna intre barbati decat intre femei.
Femeile care se inteleg mai bine cu barbatii au nevoie de acest spirit de fairplay si nu sunt de acord sa impartaseasca „nimicuri” cu alte femei. Exista si barbati care se inteleg mai bine cu femeile si care prefera sa-si petreaca timpul in grupurile acestora.
Acestia nu-si asuma spiritul de competitie.Daca pe langa prieteniile cu barbatii simti nevoia si de relatii apropiate cu femeile, accepta situatia si gaseste-ti un cerc de femei care sa imparta punctele tale de vedere.