Paşte mai ieftin la mănăstire

PELERINAJ. Pentru credincioşii care vor o vacanţă liniştită de Paşte, mănăstirile din toată ţara oferă, la preţuri mici, cazare şi o masă caldă.

Tradiţia pelerinajului, în care oamenii pornesc către cele sfinte, este drumul care poate aduce şi o vacanţă departe de zgomotul oraşelor, peisaje fără termopane şi lanţuri de maşini oprite în intersecţii.

Pentru a face faţă cererilor oamenilor de a pleca de acasă chiar şi pentru două zile, mănăstirile, schiturile şi lăcaşele de cult mai mici au înfiinţat centre sociale, pensiuni sau hoteluri care oferă, în perioada Sărbătorilor, locuri de cazare şi chiar şi masa de Paşte. Oferta, exclusă pentru pelerinii care caută „all-inclusive-ul” la biserică, nu-ţi prea fură ochii pentru că, aşa cum explică clericii, conduita este strictă. Suplineşte, în schimb, la capitolul preţuri şi peisaj turistic.

Bucovina, zona cea mai căutată

Incluse în mai toate circuitele de pelerinaj din timpul anului, mănăstirile din Bucovina rămân cele mai căutate în apropierea Paştelui. Humor, Dragomirna, Văratec, Agapia sau Suceviţa sunt mănăstirile care oferă creştinilor-turişti, pe lângă spaţii de dormit, şi un meniu cu mâncăruri tradiţionale bucovineşti.

Deşi toată lumea caută destinaţii pentru Sărbători pe ultima sută de metri, mai toate locurile la mănăstire au fost rezervate din timp de către cei care şi-au făcut un obicei de a merge în Moldova, de Paşte. „În chilii am avut 250 de locuri în total, însă au fost rezervate de studenţii facultăţilor de Teologie din ţară. Mai sunt 40 încă neocupate”, spune un călugăr al Mănăstirii Putna. Pentru un confort sporit, Putna a pus la dispoziţie şi un hotel cu 70 de locuri, în camere cu câte două paturi, la preţul de 70 de lei pe noapte. Cu toate că locurile au fost rezervate de câteva luni, turiştii sună zilnic să întrebe de cazare.

Masa pelerinului are bucate fără carne

Călugării de la Putna nu au început încă pregătirile pentru masa de Înviere şi nici nu ştiu, deocamdată, ce va conţine meniul tradiţional. „Pentru fiecare pelerin care va sta două, trei zile la noi la mănăstire, masa este comună şi gratuită. În schimb, nici un fel nu va conţine carne, decât peşte. Pentru un meniu la cerere, există bucătăria hotelului de la intrare, unde, pe lângă bucatele de post, se va servi şi carne”, adaugă călugărul.

Părintele Eftimie Camil, de la Mănăstirea Neamţ, spune că anul acesta credincioşii care vin vor primi drob de oaie, ouă roşii şi cozonaci crescuţi, pentru că „nicăieri nu-i mai frumos decât la mănăstire”. Ca şi în alte părţi, mâncarea se găteşte doar atunci când oaspeţii vor şi pentru că mulţi o suplinesc cu bucatele aduse de acasă. „Încă n-am stabilit un meniu, dar mulţi dintre credincioşi îşi aduc de mâncare. ”, completează părintele.

Rezervări de la Revelion

Cazarea la mănăstire nu depăşeşte 100 de lei pe cameră. Tarifele se modifică puţin în preajma Sărbătorilor din cauza cheltuielor suplimentare pentru pregătiri, dar rămân la preţuri mici, aşa cum spune părintele Camil: „La Mănăstirea Neamţ toate rezervările s-au făcut de la Revelion, atunci când a venit un grup din sudul ţării. Le-a plăcut la noi şi au vrut să mai vină. Avem camere duble, sală de mese şi chiar sală de conferinţe. Preţul unei camere este 120 de lei în perioada Paştelui şi oferim şi masă”.

Un mic dejun la Neamţ costă 10 lei, un prânz 25, iar cina nu depăşeşte 20. Printre românii care se retrag mai abitir la mănăstiri de Paşte sunt bucureştenii şi craiovenii, după statistica aproximativă a părintelui Camil.

SLUJBĂ. Românii şi-au făcut un obicei din a merge, în Noaptea Învierii, la mănăstiri şi schituri Foto: Reuters

SOLUŢIE

Pensiunea de peste drum

Localităţile din jurul lăcaşelor de cult care adună mii de credincioşi, în fiecare primăvară, au încercat să dezvolte zona prin agroturism. Întreprinzătorii au deschis câte o pensiune cu câteva margarete, sau chiar au transformat casa de vacanţă în hotel. Ofertele se întrec în saune, terase şi mese festive. „Nu mai avem locuri, toate au fost ocupate. O parte înainte de Revelion, o parte după”, spune Ilie Cenuşă, proprietarul unei pensiuni din localitatea Putna. Pentru 230 de lei pe zi, turistul pri meşte cazare, trei mese, prânzul festiv în Ziua Învierii şi, la solicitarea grupului, un ansamblu folcloric poate să întreţină atmosfera.