La Mănăstirea de la Timișeni, măicuțele au început vopsirea ouălor de Paște vineri dimineață, după ce și-au spus rugăciunile. Au pregătit din timp coajă de ceapă roșie, pentru a preimeni culoarea potrivită. E împământenit în tradiția locului că ouăle se vopsesc natural, după o metodă arhaică, fierte în apa colorată de la cojile cepelor.
Pentru Paștele de anul maicile acesta au pregătit 1.000 de euro. După ora 8,00 cât s-au ținut Ceasurile Împărătești, rugăciuni la care participă aproape toată comunitatea de maici de la Timișeni, în bucătărie doar câteva lucrează la ouă. Maica Casiana ne este ghid prin mănăstirea în care se aud, ca din alt timp, vocile maicilor care se roagă și cântă frumos. ”Noi la mănăstire vopsim ouăle totdeauna în Vinerea Mare, ziua în care a fost răstignit și pus în mormânt Domnul Nostru Isus Hristos, zi de doliu și rugăciune pentru toți creștinii. E singurul lucru pe care îl facem azi”, spune Maica Casiana. În Vinerea Mare, conform regulilor religioase, creștinii țin post negru, adică nu mănâncă nimic și se roagă, nu muncesc.
Metodă arhaică
La Timișeni s-au vopsit vineri nu mai puțin de 1.000 de euro, în nuanțe roașiatice. Așa cum fac în fiecare an, după prânz, când au terminat de colorat ouăle roșii, călugărițele le-au așetazat pe acestea în curtea mănăstirii, formând o cruce pe iarbă, care a fost sfințită de un preot.
În acestea zile călgărițele se roagă aproape în permanență, iar în noaptea de Înviere vor primi Lumina Sfântă de la Ierusalim, pe care o vor împărți credincioșilor participanți la slujbă. ”Apoi păstrăm lumina în altar, iar maicile o duc mai departe, la candelele din odăile lor”, a mai spus călugărița. Comunitatea monahală de la Timișeni numără 34 de maici și trei preoți.