Mai ieftin decat in viata reala, o lume accesibila mai ales celor care lucreaza... opt ore pe zi.
Deschizi calculatorul, accesezi un site si in cateva minute ai o identitate noua si un corp nou. Te trezesti pe o insula si incerci sa inveti „sa te misti”.
Ai de ales: sa-ti deschizi o afacere, sa intri intr-un club, sa-ti iei o proprietate... Ca si in viata reala insa, totul costa... nu dollari, ci linden dolari, banii oficiali ai Second Life.
Nu este vorba doar de distractie. Este un mod de viata pentru unii dintre cei peste cinci milioane de utilizatori din toata lumea sau despre un mod de a aface afaceri pentru altii.
Oamenii din spatele avatarelor virtuale leaga prietenii, uneori chiar casatorii, fara sa se cunoasca in viata reala.
„Evenimentul zilei” va prezinta incepand de astazi un serial despre viata celor dependenti de Second Life.
Despre cei care au construit un imperiu pe o platforma goala, pe care creatorul jocului a pus-o la dispozitia celor ce prefera o viata aproape perfecta in care poti ramane fara bani, dar nu te poti imbolnavi de boli incurabile.
Povestea primilor milionari in Second Life, a firmelor care si-au deschis o reprezentanta intr-o lume virtuala sau a oamenilor care si-au intemeiat familii virtuale - in episoadele urmatoare.
CIFRE
20.000 de utilizatori in fiecare secunda
Ieri, la ora 17.00 (ora Romaniei), pe secondlife.com erau logati 25.412 utilizatori. Potrivit informatiilor afisate pe site, in ultimele 24 de ore fusesera cheltuiti peste 1,5 milioane de dolari reali.
Numarul celor care si-au dorit sa guste viata virtuala de pe Second Life a crescut numai in doua luni cu peste 1,6 milioane de persoane care si-au creat o identitate virtuala in a doua viata.
> 5.417.491 de utilizatori traiesc in prezent ore in sir intr-o a doua viata > 1.648.386 de utilizatori logati in ultimele 60 de zile pe secondlife.com
> Peste 20.000 de utilizatori „respira” virtual in Second Life, in fiecare secunda > 1.702.617 de dolari reali au fost tranzactionati ieri
> 3.500 de insule private vandute pana in prezent de Linden > 266 de linden dollar valoreaza cat un dolar american
SKIP INTRODUCTION 10 dolari pe luna si timp din belsug
Sa patrunzi in viata virtuala pe care peste 5,3 milioane de oameni din toata lumea o traiesc zilnic nu e greu. O simpla accesare a site-ului secondlife.com.
Lumea virtuala in care „firele” de nisip zboara ca in lumea reala nu-ti este deschisa suta la suta de la prima accesare. Un cont si un nume virtual sunt primele conditii pentru a obtine „pasaportul” spre o tara in care nu ai nevoie de viza. Insa, pentru a trai aici ai nevoie de bani si de multi prieteni.
Este o lume in care nu stai pe chat toata ziua, nu vrei sa-i cunosti in realitate pe oamenii ale caror corpuri bronzate si cu haine la comanda intri in contact in fiecare zi.
Aici duci o a doua viata, in care te indragostesti de trupuri din desene animate, este lumea in care te casatoresti cu un avatar de succes si in care faci afaceri cu proprietati de zeci de mii de metri patrati si care sunt detinute de identitati virtuale ca si tine.
Ceva „marunt” de buzunar
De cateva zile incerc sa intru intr-o viata virtuala in care ar trebui sa gasesc tot la dispozitia mea. Dar nu e asa”, imi povestea zilele trecute o prietena care, printe altele, are si o viata reala.
„Lucrurile ma depasesc insa inca de-acum. Sute de noi vizitatori pe zi, avataruri noi, zeci de noi terenuri cu proprietar”, imi spune aceeasi prietena intr-o conversatie pe internet.
Intr-adevar, sa-ti creezi un cont este doar primul pas. Te „botezi” cu un nume dis-ponibil, iti treci datele de contact, iti creezi un avatar si esti acolo.
Vezi lumea in care ai vrea sa traiesti, dar care iti aduce aminte din cand in cand ca este doar o viata virtuala, in care toti semenii tai arata perfect si in care nimeni nu moare, fizic, de foame.
Ca sa poti sa supravietuiesti insa trebuie sa stabilesti de la inceput cati bani reali cotizezi anual in contul creatorului Second Life. Poti sa-ti alegi un cont basic, fara sa „investesti nimic”.
Primesti in schimb un credit virtual de... 0 (zero) linden dollar (moneda oficiala a Second Life, virtuala, cu care poti sa cumperi aproape orice in Second Life). Cu 0 linden dollar poti doar admira plajele din Second Life si ai acces in cluburile de noapte. Si... atat.
Sumele cu care iti poti procura ceva bani de buzunar, cu care sa incepi o afacere nu sunt insa extrem de ridicate: 9,95 dolari reali pe luna sau 6 dolari americani pe luna, in cazul in care platesti „cotizatia” pentru un an intreg.
„Intr-o saptamana am reusit doar sa ma lamuresc care-i „treaba” cu Second Life, sa-mi fac o identitate si sa testez piata”, imi poveste aceeasi prietena care a incercat experienta Second Life.
Aceste lucruri, in conditiile in care acceseaza jocul doar o jumatate de ora pe zi. Spre comparatie, o buna parte dintre cei peste cinci milioane de utilizatori traieste o viata virtuala suta la suta: zile intregi si uneori chiar si noptile.
Banii fac o viata Chiar daca, la prima vedere, pare un simplu joc, o simulare virtuala a unei vieti reale nu ar fi fost completa fara bani.
Un joc pentru oamenii mari, care isi doresc sa stranga in conturi virtuale cat mai multi linden dollar cu care sa isi poata cumpara cat mai multe proprietati, devenind astfel unii dintre cei mai bogati supravietuitori din lumea lor. In fiecare zi, linden dollarul fluctueaza pe „bursa Second Life”.
De exemplu, ieri, un linden dollar era cotat la 266 de dolari americani. Zeci de firme mari, precum IBM, Nike, Sony BMG, Toyota, Sun sau Starwood au reprezentante in lumea Second Life si nu doar pentru a-si mari popularitatea in randul clientilor, ci pentru a-si ingrosa conturile.
CREATIE
„Un Dumnezeu” si liberul arbitru
Philip Rosedale, creatorul Linden Lab, in prezent presedintele imperiului, a facut in 2003 o alegere care a adus tot succesul jocului: nu a populat lumea Second Life cu... nimic.
Nu existau oameni, nu existau locuri amenajate, nu exista o versiune demonstrativa cu care sa convinga oamenii ca pot trai o viata virtuala perfecta. Rosedale este cunoscut in lumea virtuala sub numele de El Presidente.
Linden Lab este spatiul din Second Life unde se intampla totul. Utilizatorii trimit banii catre aceste „laboratoare” si tot de-aici, pe o parcela din mijlocul lunii virtuale, El Presidente urmareste tranzactiile de pe „piata”.
MILIONARI
Banii virtuali se transforma in bani reali
Sute de utilizatori si posesori ai unor avataruri aproape perfecte din peisajul 3D din Second Life nu ar fi incercat o viata noua daca nu ar fi existat posibilitatea ca averea din lumea virtuala sa se transforme in bani reali.
O metoda prin care poti scapa de linden dollar si iti poti ingrosa conturile este vanzarea de proprietati si alte bunuri virtuale pe care le detii prin site-uri unde se vand de toate: de exemplu, eBay.com.
Daca nu ai proprietati disponibile, dar ai in schimb o avere de invidiat in imperiul Linden, poti sa scoti la vanzare direct bani virtuali.
Primul miliardar din Second Life a fost o chinezoaica ce se ascunde sub numele de Anshe Chung si care a castigat peste un milion de dolari din tranzactii imobiliare... virtuale.
In prezent, aceasta detine un birou real in Wuhan, China, in care lucreaza zeci de programatori care se ocupa cu dezvoltarea afacerii.
TEHNIC
Second Life nu merge pe Windows Vista
Pentru ca Second Life sa fie instalat pe computerul personal exista anumite cerinte minime din punct de vedere software si hardware, pe care acesta trebuie sa le indeplineasca.
In primul rand este necesar ca sistemul de operare instalat sa fie Windows XP Service Pack 2 sau Windows 2000, Service Pack 4. Trebuie precizat ca jocul nu suporta inca platforma Windows Vista.
Mai mult, este necesara o conexiune de internet prin cablu sau modem. Din punct de vedere hardware, pentru a participa in lumea virtuala Second Life trebuie un procesor cu o frecventa minima de 800 de MHz, la care se adauga o memorie RAM de cel putin 256 de MB.
Cerintele nu se opresc aici deoarece placa video a computerului trebuie sa fie unul dintre modelele nVidia Ge Force2, GeForce 4 mx, ATI Radeon 8500, 9250 sau produse mai noi din aceleasi serii.