PAS se regrupează în fața unui nou pericol rusesc: Să decidă cetățenii, nu banii murdari

Maia Sandu, la ședința Consiliului PAS/ Sursa foto: Facebook

Republica Moldova. Consiliul Politic Național al partidului de guvernământ PAS s-a convocat în weekend. Membrii formațiunii au făcut totalurile celor două scrutine electorale - referendumul constituțional și alegerile prezidențiale. Totodată, s-a discutat despre provocările alegerilor parlamentare de anul viitor. La întâlnire a participat și șefa statului, Maia Sandu.

PAS: Rusia folosește bani murdari pentru a ne slăbi

PAS a făcut totalurile celor două scrutine electorale din această toamnă - referendumul constituțional și alegerile prezidențiale. Conform liderului PAS, Igor Grosu, a fost o campanie fără precedent, „cu implicarea în procesele electorale a unor forțe ostile din afara țării și a unor grupări criminale”.
Grosu mai spune că autoritățile urmează să muncească mai mult în lupta împotriva corupției politice și electorale.
„În țara noastră să decidă cetățenii, nu banii murdari. Am vorbit despre reușite, eșecuri, dar și cum putem îmbunătăți comunicarea cu oamenii, așa încât mesajele noastre să ajungă în fiecare casă din țara noastră, dar și la cei plecați peste hotare”, a scris Grosu.

Igor Grosu, lider PAS/ Sursa foto: Facebook

Un subiect aparte a fost situația politică și prioritățile pentru anul 2025.
„Grupările criminale prin care Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova folosesc la greu rețelele sociale și propaganda pentru a ne slăbi, pentru a ataca democrația și să influențeze rezultatele alegerile parlamentare din 2025. De aceea, împreună, va trebuie să muncim și mai mult pentru viitorul european al Moldovei. Doar uniți, cu forțele politice și cetățenii care cred în viitorul european al Republicii Moldova, vom reuși să ducem Moldova înainte”, susține Grosu.

Consiliul PAS/ Sursa foto: Facebook

Kremlinul pregătește o nouă ofensivă propagandistică în Moldova

Experți de la Chișinău susțin că Republica Moldova va continua să fie ținta războiului hibrid rusesc și în 2025. Mai mult, imixtiunea Kremlinului ar putea fi una mai puternică. Este opinia expertului Watchdog Andrei Curăraru, exprimată la postul public de radio și citată de IPN.

Curăraru susține că Rusia își dorește haos și politicieni docili la conducerea țărilor din regiune, iar acest lucru a fost sesizat și în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din România.

Un alt expert, Nicolae Panfil de la Promo-LEX, menționează că fenomenul coruperii alegătorilor trebuie privit cu mare responsabilitate.

„Vreau ca partidele să vină cu o poziție foarte clară față de problema coruperii alegătorilor. Posibil că avem nevoie și de o reformatare a modului de acordare a banilor de la bugetul de stat, ca să nu primească cei mai mulți bani doar două partide, așa cum este mecanismul actual. Am văzut că în campania electorală foarte puține contestații au fost depuse de către partide față de acțiunile echipei Șor”, a declarat Panfil, citat de aceeași sursă.