Propunerea legislativă de revizuire a Constituției în sensul defi nirii familiei ca fi ind căsătoria între „un bărbat și o femeie” a primit, ieri, raport favorabil de la Comisia juridicăși Comisia pentru constituționalitate din cadrul Senatului.
Coaliția pentru Familie, o asociație formată din mai mult e ONG-uri, a reușit, încă de anul trecut, să strângă peste trei milioane de semnături, prin urmare să poată fi declanșată procedura organizării unui referendum pentru modificarea Constituției.
Căsătoria în România să nu mai fie „între soți”, așa cum scrie, în prezent, în legea fundamentală, ci familia să fie definită ca uniunea liber consimțită între „un bărbat și o femeie”.
Înlăturarea oricărui echivoc
În expunerea de motive a proiectului de lege, prezentul act normativ își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soți” din cuprinsul art. 48 . Alin. ( 1) din Constituția României ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de „familie”, a raportului de „familie” și dreptului fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie.
În acest sens, articolul 48 din Constituție se dorește a fi modificat după cum urmează: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
Organizarea unui referendum
După ce a stat în sertar timp de un an în P rlament și a trecut doar de Camera Deputaților, pe 9 mai 201 7, proiectul de lege inițiat de Coaliția pentru Familie ar putea fi adoptat și în Senat, în calitate de cameră decizională.
Dacă va trece de votul Parlamentul și va fi promulgată de către președintele Klaus Iohannis, în termen de 30 de zile ar trebui să fie convocat referendum național pentru modificarea legii fundamentale. La finalul ședinței CexN SD, de la Neptun, din weekend-ul trecut, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.