Evenimentul Zilei > Opinii > Păruiala mîțelor flămânde
Păruiala mîțelor flămânde

Păruiala mîțelor flămânde

Trei mîțe zburlite aleargă mieunând fals de dimineață până seara. Una grasă, alta așchilopată dar cu coada jumulită pe sus iar ultima, ostracizata, este acum îmbătată de succes: primele două, arogantele, au invitat-o în gașcă fără să bănuiască ce le așteaptă.

Pe moment se tatonează prin hârjoană, cu zgârieturi dozate calculat. Inamicul este comun, pe moment. Dar în curând, de “pax hârjoana” se va alege praful. Se vor bate între ele până își vor rupe ghearele și-și vor smulge mustățile.

Sunt mîțe de interior deși au comportament de vagaboande. Numele lor spun totul: PSD cea grasă, USR cea așchilopată și AUR, ex-ostracizata.

Firește că tot vuietul politic al ultimei săptămâni, căderea Cabinetului Cîțu, s-a prăvălit pe factorii de putere: Președinte, Guvern, PNL.  Ei au centrat și ei au dat cu capul. Dar conturarea de voie, de nevoie de către PSD, USR și AUR a noii Opoziții pe următorii trei ani a fost pe nedrept ocolită. Atâtea orgolii, fățărnicii și frustrări adunate și revărsate puhoi în ultimele zile pe capul românilor de acești actori politici nu merită și ele atenție?

PSD, USR și AUR constituie noua Opoziție. Viitorul sună strident. După ce președintele Iohannis va stabili viitoarea configurație guvernamentală pe care a sugerat-o aproape explicit zilele acestea, guvern minoritar PNL, UDMR, componenții noii Opoziții vor  asigura show-ul. Recomandăm rezerve de popcorn.

PSD, greoi ca un om spre senectute dar cu pretenții de june prim nu va accepta ca imberbii politici USR și AUR să-i ia fața. Să-i dea lecții. Să i se suie în cap.

Unde mai pui că PSD și USR sunt frați. Partide de stânga. Veteranul PSD, stânga veche, USR, stânga nouă globalistă. Neomarxistă. Românii au început să înțeleagă noul curent politico-ideologic neomarxist de care nu auziseră până acum un an, doi. Așa că mantra mincinoasă sub care s-a afișat USR în fața românilor, partid de centru-dreapta modern (definiție care nu există în dicționarul politic) se risipește.

Bătălia pe stânga românească se revigorează. Destul s-a lăfăit liniștit și singur PSD pe un electorat de stânga captiv dar cu profil uzat și în scădere continuă din motive de vârstă sau de imigrare. Noua țintă electorală a PSD după cum a gândit-o strategul Vasile Dîncu este electoratul tânăr ecologist, activist, trotinetist. Stânga modernă. Ghinion! Acesta a fost deja arondat de USR.

Greu de crezut că liderii PSD vor sta pasivi în acest context, mai ales că sunt înnebuniți  să revină în forță la putere. Nu acum! Acum fug de guvernare ca dracu’ de tămâie. Rezolvarea crizelor economice nu au fost niciodată  pe gustul lor. Ei știu doar să profite, să acumuleze și să stăpânească.

În plus, nu au memorie. Sunt convinși că românii au uitat stăpânirile lor autoritare, sfidătoare  și corupte indiferent cum s-au numit ele: Dragnea, Ponta, Năstase, etc. Așa că, mitomani și încolonați, mărșăluiesc spre 2024. De la care vor tot. Cu țintă maximă, coroana. Președinția României.

USR, partid mic cu aroganțe maxime are același tipar de gândire cu al PSD. Vrea și el, tot. Simțul răspunderii este atrofiat. Compensează responsabilitatea cu gălăgia, fapt probat în cele zece luni de existență în Cabinetul Cîțu. Iar declarația lui Dan Barna din octombrie 2019 când USR  a fost invitată la guvernare de premierul liberal Orban și a refuzat este și definitorie și antologică: “Rezolvarea crizei din România nu este problema noastră”.

Dar USR, în comparație cu PSD, vrea din nou la guvernare. Acum! Imediat! Vrea înapoi în Guvernul din care singură a plecat crizată pentru că premierul Cîțu i-a dat afară incompetentul ministru al Justiției, Stelian Ion.

La guvernare, la guvernare dar vrea și răzbunare! Pe cine? Pe Florin Cîțu, Klaus Iohannis și PNL. Cum?  Prin dărâmarea Guvernului. Și pentru asta, liderii USR au fost în stare de orice.

Au cerșit ajutorul parlamentarilor de la AUR agățându-se de moțiunea de cenzură a acestora. De pe o zi pe alta, capii USR au șters toate injuriile cu care i-au împroșcat pe cei de la AUR. Din dușman, AUR a devenit peste noapte stâlpul de reazem a USR.

N-a fost suficient. USR a făcut hop și în brațele PSD pentru a se asigura că  guvernul pică prin moțiunea de cenzură. Tocmai în brațele “ciumei roșii”, patalamaua pusă de progresiști pe fruntea PSD. Licența rezonantă nu le aparține celor de la USR deși și-au însușit-o ca fiind producție proprie. A fost furată din textele de presă și din vox populi. Sunt buni progresiștii la asta. Impostori cu repetiție.

Împerecherea publică și fără prezervativ a USR cu PSD și AUR a fost și este vândută de progresiști ca fiind ceva absolut normal. Chiar de aplaudat. Și de repetat! Lor le este permis orice. Nu și dușmanului de clasă, PNL.

De zile în șir liderii USR și susținătorii lor din spațiul public blamează vehement PNL că pregătește o înțelegere cu PSD pentru o   susținere parlamentară a posibilului  guvern minoritar PNL, UDMR. Ceea ce USR i-a fost permisă, PNL îi este interzis.

Ridicolul în care s-a plasat singură USR e cuprins în celebrul refren al trupei O-Zone: “Nu-mi răspunzi la sms, Eu te sun atât de des”. Noul șef a USR, Dacian Cioloș se tânguia miercuri la TVR1 că îi dă sms-uri premierului și șefului PNL, Florin Cîțu, pentru a-l convinge să-i reprimească partidul la guvernare. Cu o condiție: destinatarul sms-urilor, același Cîțu, să plece din fruntea Guvernului. No comment.

Liderii AUR au profitat…big time de isteria politică provocată de USR și s-au profilat imagologic neașteptat de bine. În sondaje sunt evaluați la 17%. Cu un an în urmă abia se auzea de ei iar la parlamentarele din 2020 au obținut 9%. În mai puțin de o lună, din partid izolat, AUR a devenit o vedetă curtată.

AUR va da bătăi de cap în Opoziție și USR, și PSD. Foarte activ și aplicat pe social media, AUR domină USR în spațiul virtual. Ambele partide au crescut prin social media. Dar AUR este foarte prezent și în stradă unde adună  oameni. Ceea ce USR nu mai face pentru că nu mai poate. Susținerile stradale ale progresiștilor erau organizate de ONG-uri foarte bine plătite, nu de activul de partid sau de public.

USR are un electorat foarte volatil. A pierdut în zece luni 6%. Prin comparație, AUR a crescut tot în zece luni cu 8%. Cu așa parteneri de Opoziție, zonă în care singuri s-au plasat progresiștii, aroganța made in USR este degeaba.

Nici PSD nu este confortabil cu AUR. Excesele de atitudine și de limbaj ale celor de la AUR și mesajele lor  populiste captează publicul cu trăiri emoționale al PSD. AUR e viu, agil și zgomotos. Ce-i drept, PSD e solid în structuri.

Nu mai este mult până când cele trei mîțe flămânde ale Opoziției se vor zgâria și mușca până la sânge. Începutul e aproape.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.