Festivalul de film din Slovacia abundă în lungmetraje româneşti. Într-o singură zi au fost prezentate trei, iar cel care a iscat cele mai multe discuţii a fost "Portretul luptătorului la tinereţe".
"Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanau, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, au fost proiectate la Palace Cinemas, unde patru săli găzduiesc cea de-a douăsprezecea ediţie a IFF Bratislava.
Autorul filmului despre grupul Ogoranu are un lungmetraj în competiţie şi altul - "Principii de viaţă" - în secţiunea Panorama ("Here and There"), după cum a declarat Mathieu Darras, directorul artistic al evenimentului.
Sesiune agitată de întrebări şi răspunsuri
Realizarea "Portretului luptătorului la tinereţe" a durat cinci ani, a explicat Constantin Popescu înaintea vizionării. De altminteri, lungmetrajul acoperă ani buni din activitatea anticomunistă a grupului de partizani condus de Ion Gavrilă Ogoranu - interpretat de Costi Diţă - şi este, totodată, un portret dur, dar fidel al instrumentelor oprimării exercitate de "organele de partid" şi nu numai.
La sesiunea de întrebări şi răspunsuri de după proiecţie, cineastul a spus că, "în România, rezistenţa anticomunistă armată din munţi a fost trecută sub tăcere până în anii '90. Am descoperit povestea pentru că am descoperit o carte şi apoi alta, volume de memorii, materiale de arhivă ale Securităţii şi tot aşa. Apoi am decis să scriu un scenariu", a detaliat regizorul.
"Cred că a meritat efortul (de a face un film pe tema rezistenţei anticomuniste armate - n.r.). Din cei 250.000 de oameni pe care i-am mentionat, 100.000 au fost partizani, oameni de sprijin sau acuzati ca i-ar fi sprijinit", a precizat Constantin Popescu", a precizat Constantin Popescu. Partizanat în defensivă
Publicul a fost interesat şi să afle mai multe despre acţiunile grupului Ogoranu, dacă puneau mereu ceva la cale sau doar aşteptau ajutorul americanilor.
"În majoritatea timpului, aşteptau şi încercau să rămână ascunşi. Luptau doar când era absolut necesar, când erau confruntaţi cu armata. Membrii grupului Ogoranu nu au atacat niciodată fără să se tragă asupra lor", a răspuns cineastul.
Documentare problematică
Cum în film există "fragmente" dintr-un film făcut de partizani cu ei înşişi şi obţinut de Securitate, spectatorii au dorit să ştie de ce materiale din epocă s-a folosit regizorul.
"Există fotografii, desigur. Am găsit în arhive povestea unei role de film cu partizanii deţinute de Securitate, dar nu am văzut-o niciodată. Nimeni nu pare să ştie dacă a existat vreodată. Însă întrun document al Securităţii scria că o rolă de film fusese găsită. Poate că nu vor să mi-o arate mie. Dar asta mi-a dat ideea de a include acele scene", a precizat Constantin Popescu.
"În cele mai multe cazuri, partizanii au fost prinşi din cauza faptului că au fost trădaţi. Armata nu voia să lupte împotriva lor. Plutoanele trimise să-i captureze erau formate din tineri din satele din împrejurimi. Nu o dată, partizanii s-au întâlnit cu militari, s-au văzut, militarii au luat-o la stânga, şi partizanii - la dreapta. Numai dacă exista vreun comandant zelos care voia să-i prindă se lăsa cu focuri de armă. Altfel, confruntarea rămânea la un nivel minim", a opinat cineastul.
Întâlnirea cu Ogoranu, propusă prea târziu
Publicul a dorit să ştie şi dacă regizorul l-a cunoscut personal pe Ion Gavrilă Ogoranu. "Nu", a venit răspunsul. "Cineva care l-a cunoscut i-a spus că vreau să am o discuţie cu el şi că aş vrea să fac un film despre el. Asta se întâmpla în 2006. Trei săptămâni şi jumătate mai târziu a murit. Era bolnav, internat în spital", a relatat Constantin Popescu.
Filmul "Portretul luptătorului la tinereţe" va avea premiera în România pe 18 noiembrie şi va intra în cinematografele din Bucureşti, Cluj şi Iaşi din 19 noiembrie. "În România, rezistenţa anticomunistă armată din munţi a fost trecută sub tăcere până în anii '90." CONSTANTIN POPESCU, regizor
<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/M7Lnrop9uD4?fs=1&hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/M7Lnrop9uD4?fs=1&hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>