Evenimentul Zilei > International > Partidul lui Putin a descoperit secretul victorie în alegeri. Și în Republica Moldova s-a întâmplat
Partidul lui Putin a descoperit secretul victorie în alegeri. Și în Republica Moldova s-a întâmplat

Partidul lui Putin a descoperit secretul victorie în alegeri. Și în Republica Moldova s-a întâmplat

Vladimir Putin a pus la punct propriul sistem de smart voting. Pentru a-i împiedica pe candidații Opoziției, mașina de fraudare de la Kremlin a trecut la multiplicarea candidaților incomozi.

Nu unul, ci trei candidați cu numele Boris Vișnevski vor participa la alegerile pentru parlamentul regional din Sankt Petersburg.

Și-au schimbat numele special pentru alegeri

Nu e nicio coincidență. Înainte de depunerea candidaturilor, numai unul dintre ei purta acest nume. E vorba de un membru de seamă al grupării liberale Yabloko. Ceilalți doi și-au schimbat legal numele special pentru scrutin.
Și lucrurile nu se opresc aici. Candidații fabricați de Kremlin nu numai că au un nume identic cu al opozantului lui Putin, dar îi imită până și înfățișarea. Amândoi poară o barbă scurtă, grizonată, și au chelii asemănătoare.
Stratagema e clară. Candidații trași la indigo au rolul de a zăpăci electoratul și de a smulge un număr cât mai mare din voturile opoziției, astfel încât să faciliteze victoria partidului lui Putin.

Afișele tipărite pentru vot sunt de-a dreptul derutante. Există trei Boris Vișnevski foarte greu de deosebit. Singura diferență, scrie un prieten de Facebook al adevăratului lui Vișnevski, este că el a fost singurul care s-a deranjat să poarte o cravată.

„Toate acestea sunt făcute pentru a dezorienta alegătorii, astfel încât aceștia să confunde falsul cu realul, iar în loc de Vișnevski real votează pentru unul dintre falsuri”, a declarat candidatul grupării Yabloko într-un interviu. Candidații falși nu au putut fi contactați pentru a-și explica decizia de a-și schimba numele chiar înainte de alegeri.

Cine sunt candidații fabricați de Kremlin?

Există voci care susțin că, până de curând unul dintre se numea Viktor Bykov, și că și-ar fi schimbat considerabil înfățișarea pentru fotografiile electorale. Într-o fotografie oficială utilizată pe un site web al guvernului din Sankt Petersburg, Bykov nu avea nici urmă de chelie și părea cu ani mai tânăr decât în fotografia prezentată comisiei electorale.

Identitatea lui Bykov a fost dezvăluită pentru prima dată de ziarul rus Novaya Gazeta. Un site de știri din Sankt Petersburg a publicat ulterior o captură de ecran cu un document de schimbare a numelui datat 3 iulie.

Despre celălaltă copie se șțiu mai puține. Se spune că se numea Alexei Shmelev și ar fi fost director de vânzări la o companie din Sankt Petersburg. Acești contracandidați ai lui Vișnevski nu și-au făcut campanie publică și nici nu au avut apariții publice.

Creșterea sprijinului pentru comuniști îl înspăimântă pe Putin

Candidații „trași la indigo” apar în mod regulat în alegerile din Rusia. Creșterea tot mai mare a sprijinului pentru comuniști pare să-l fi înspăimântat pe Vladimir Putin

Presa Meduza a anunțatr săptămâna trecută că există cazuri de candidați la indigo în cel puțin trei districte din Moscova, în special împotriva comuniștilor care au șanse mari de câștig, notează The Guardian.

„De fiecare dată când se organizează alegeri spunem că acestea sunt cele mai murdare alegeri care au existat vreodată”, a spus Vishnevsky, când a fost întrebat despre cum se compară această campanie cu trecutul. „Sunt sigur că vom spune același lucru și la următoarele alegeri.”

Astfel de manevre au fost folosite și în Republica Moldova, unde unele formațiuni politice și-au schimbat numele pentru a deturna în contul lor voturile destinate unor formațiuni aflate pe val.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: