Evenimentul Zilei > International > Partidul lui Merkel riscă un „dezastru istoric” în alegerile din 26 septembrie! Cine va conduce Germania?
Partidul lui Merkel riscă un „dezastru istoric” în alegerile din 26 septembrie! Cine va conduce Germania?

Partidul lui Merkel riscă un „dezastru istoric” în alegerile din 26 septembrie! Cine va conduce Germania?

Creștin-democrații Angelei Merkel s-ar putea confrunta cu un eșec major la alegerile de pe 26 septembrie.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de scrutin, alianța CDU-CSU se află abia pe locul al doilea cu 21-22 la sută din intenția de vot, după Partidul Social Democrat, cotat la 25%, dar înaintea Verzilor (16%).

Laschet, o alegere controversată

O mare parte din vină pentru aceste rezultate nemulțumitoare, scriu jurnaliștii de la Der Spiegel, îi revine lui Armin Laschet, succesorul lui Merkel în fruntea CDU, și candidatul partidului la funcția de cancelar. „Laschet, candidatul partidului – un om care a fost mult timp văzut ca un politician capabil, dacă nu chiar carismatic – a fost complet incapabil să stârnească o susținere. Într-un sondaj Infratest dimap realizat pe 1.500 de persoane cu privire la care candidat a fost cel mai „simpatic”, Laschet a fost ales de numai 18% dintre respondenți, cu mult în spatele (contracandidaților săi) Baerbock (39%) și Scholz (34%)”.

Germania intră într-o epocă de turbulențe?

După cei 16 ani de domnie ai Angelei Merkel, o posibilă trecere a CDU-CSU în opoziție ar avea efecte majore asupra stabilității politicii germane. „Pentru a depăși criza climatică, întreaga economie va trebui restructurată, societatea va trebui să se schimbe și oamenii vor trebui să fie câștigați să trăiască și să lucreze diferit. (…) Schimbările majore sunt adesea însoțite de dureri semnificative, cel puțin pentru o parte a societății, și necesită majorități confortabile și stabile pentru a depăși rezistența, cu atât mai mult, coaliții politice care să nu includă prea multe partide diferite”, scriu jurnaliștii de la Der Spiegel.

Cine va conduce Germania după alegeri?

Aproape sigur, Germania va fi condusă de o coaliție după alegeri. De altfel, aceasta pare singura șansă a lui Armin Laschet de a deveni cancelar, chiar dacă CDU va pierde alegerile în fața SPD, așa cum par să indice sondajele de opinie. Pentru asta ar fi suficient dacă Christian Linder, șeful FDP (Free Democratic Party) și vechiul cunoscut al lui Laschet din Düsseldorf, ar decide să adere la o coaliție cu Verzii și CDU în loc de Verzi și SPD, scrie Der Spiegel.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: