Evenimentul Zilei > International > Partidele mici au cuvântul hotărâtor în ce privește noul guvern german. Negocierile au început între Verzi și Democrații Liberi
Partidele mici au cuvântul hotărâtor în ce privește noul guvern german. Negocierile au început între Verzi și Democrații Liberi

Partidele mici au cuvântul hotărâtor în ce privește noul guvern german. Negocierile au început între Verzi și Democrații Liberi

Alegerile din Germania au fost câștigate de social democrați, urmați de CDU/CSU, partidele care au susținut-o pe Angela Merkel. Cu toate astea, negocierile au început între partidele care au intrat în undestag cu un număr mai mic de voturi, pentru că ele vor stabili dacă noul guvern se formează în jurul SPD sau al CDU și CSU.

În noul parlament german, SPD va avea 206 mandate,CDU-CSU 196, Verzii 118, Democrații Liberi 82, Alternativa pentru Germania 83, iar foștii comuniști din Die Linke 39. Cum suveraniștii din AfD sunt considerați rasiști, nimeni nu vrea să negocieze cu ei. Cât îi privește pe comuniștii din Die Linke nimeni nu pare să mai aibă nevoie de ei deocamdată pentru a încropi o majoritate guvernamentală, Ei ar putea fi luați, însă, în calcul pentru o alianță cu SPD și Verzii.

Verzii și Democrații Liberi sunt marile vedete- ei vor hotărî soarta viitorului guvern german.

Ca urmare, negocierile post-electorale nu au fost declanșate de câștigătotii alegerilor, ci departidele de pe locurile 3 și 4.
Verzii și FDP au stabilit deja o a doua rundă de discuții preliminare, după ce co-președinții Partidului Verde, Robert Habeck și Annalena Baerbock au avut întâlniri exploratorii cu liderul Democraților Liberi (FDP), Christian Lindner.

Negocierile dintre FDP și Verzi au fost extinse pentru a include 10 membri din fiecare parte și sunt programate să continue în săptămâna viitoare, notează dw.com.

Dezacord în ceea ce privește taxele și impozitele

Deocamdată discuțiile nu sunt deloc simple, între cele două formațiuni politice existând divergențe pe o serie de subiecte. Cu toate acestea, Habeck le-a spus jurnaliștilor că reprezentanții celor două partide sunt„conștienți de semnificația discuțiilor” și a adăugat „știm că trebuie să realizăm ceva”.

„Acesta este un moment istoric în societatea noastră, în țara noastră”, a adăugat Baerbock.
Liderul FDP Lindner pare a fi de aceeași părere: „Oamenii au votat împotriva status quo-ului, trebuie să se creeze ceva nou în Germania. Cu toții considerăm că am fost însărcinați cu organizarea unui nou început”.
Lindner a spus că discuțiile cu Verzii merg bine. „Procesul a început într-o atmosferă bună, totuși, este departe de a fi terminat”.

Cele două partide au viziuni diferite în special în ceea ce privește politica economică.
Neoliberalii din FDP sunt în favoarea unor impozite mai mici și a unor cheltuieli guvernamentale pe măsură. Pe de altă parte, Verzii vor să crească impozitele pentru cei bogați, în timp ce FDP a promis alegătorilor exact contrariul. În plus, FDP dorește să reducă impozitele pentru companii pentru a stimulaeconomia, în timp ce Verzii doresc ca guvernul să aibă mai mulți ban pentru a finanța tranziția verde.

Habeck a recunoscut că ambele părți susțin schimbarea, dar nu e neapărat vorba de același tip de schimbare.

Și Verzii și Democrații Liberi sunt progresiști

Există totuși și o serie de asemănări între politicile progresiste ale celor două partide. Atît Vezii, cât și FDP promovează egalitatea de gen, doresc să legalizeze canabisul, să reducă vârsta de vot la 16 ani și să anuleze păstrarea obligatorie a datelor de utilizator de internet de către Germania. Ambele părți au criticat, de asemenea, actuala mare coaliție CDU / CSU și SPD pentru introducerea recunoașterii faciale biometrice și pentru permisiunea acordată serviciilor de securitatede a pirata computerele sau telefoanele mobile ale suspecților pentru a citi mesajele și a accesa fișierele. scrie Politico.

După alegerile din 2017, o încercare de a forma o coaliție între creștin-democrații, verzi și FDP a eșuat. Democrații Liberi au părăsit atunci discuțiile plângându-se că sunt a cincea roată la căruță. Acesta e probabil și motivul pentru care discuțiile preliminare au început fără cele două partide care au cîștigat alegerile.

Duminică, ambii vor începe discuții bilaterale cu câștigătorii de pe locul întâi și al doilea al votului de săptămâna trecută. FDP se va întâlni cu social-democrații (SPD) câștigători de alegeri, urmată de o întâlnire cu partidele secundare ale Uniunii Creștine (CDU / CSU), în timp ce Verzii se vor întâlni cu liderul social-democrat și candidatul cancelar Olaf Scholz duminică seara, scrie dw.com .