Parte din Biblioteca Județeană Timiș, evacuată din cauza migranților

Documente de valoare inestimabilă, la un pas de distrugere

Secția Documentar – Periodice a Bibliotecii Județene Timiș (BJT) ajunge în stradă din cauza migranților. Aproape 60.000 de volume nu vor mai putea fi studiate de public, ca să se facă loc unui birou în care vor fi interogați refugiați sirieni, irakieni, pakistanezi, afgani sau din alte țări, prinși la granița cu Serbia. Numărul lor e așa de mare, încât sunt necesare spații noi de preluare. Și asta nu e cel mai grav. Restul de peste 110.000 de exemplare care completează inventarul Secției Documentar – Periodice a BJT au suferit oarece distrugeri, prin tasare, într- un depozit improvizat într-o fostă școală, acum un deceniu. BJT nu are un spațiu propriu de funcționare, iar noul director, care a moștenit situația, speră ca măcar acum, cu perspectiva Capitalei Culturale Europene în față, autoritățile timișorene să se mobilizeze și să rezolve problema.

Au ajuns și într-un sediu al Poliției

De zece ani, secțiile BJT sunt răsfirate prin tot orașul, în clădiri ciudat poziționate, deseori inaccesibile din cauza distanțelor. Doar secțiile cu cărți de Artă și Sala de lectură mai sunt în zona centrală, în Bastionul Theresia, respectiv în Piața Libertății. Restul secțiilor sunt care încotro: secția Copii e pe Intrarea Epurelui în Piața Traian, Documentar - Periodicele sunt parțial într-un sediu al Poliției, pe strada Mocioni (de unde vor fi evacuate zilele următoare), iar restul, depozitate în Ronaț (cartier mărginaș), în timp ce secția de Împrumut „Petre Stoica” funcționează într-o casă a Consiliului Județean Timiș, în Zona Odobescu. Pe lângă secții, BJT mai are șapte filiale de cartier.

Cum au fost lăsate să se taseze 110.000 de publicații

Secția Documentar-Periodice a BJT, care dispune de peste 200.000 de publicații (n.r.- carte veche, românească și străină din sec. XIX și prima jumătate a sec. XX, precum și ziarele și revistele în toate limbile apărute de-alungul timpului în Banat și Transilvania), sursă de o valoare inestimabilă pentru istorici, cercetători etc., împreună cu Secția de împrumut, au funcționat zeci de ani în Bastionul Theresia, într-o suprafață de 1.350 mp. Când Bastionul a fost reabilitat, secțiile BJT au fost evacuate, iar după renovare nu au mai revenit în locații.

De 10 ani, cercetătorii au acces doar la o treime din publicații. Secția Documentar- Periodice a funcționat, cu 35% din fond, în clădirea Ordinului Piarist, în câteva săli de clasă, cu o sală de lectură improvizată pe coridor, restul fiind depozitat fără folosinţă biblioteconomică, la periferia orașului, în fosta Școală Generală nr. 11 din cartierul Ronaț. „Volumele se găsesc între coperți, ambalate în cutii, depozitate una peste alta, până în tavan. Stau așa de ani buni. Noi am început desfacerea lor și așezarea pe rafturi, pentru a opri tasarea”, arată directorul BJT, Tudor Crețu.

„Avem în vedere anumite variante”

Pentru a nu se mai plăti chiria la Piariști, în 2012, CJ Timiș a mutat secția în locul în care a funcționat Serviciul de Evidență a Persoanelor, pe strada Mocioni nr. 10, lângă Poliție. Spațiul de 300 mp devenise proprietatea CJ Timiș în urma unei HG dată de Adrian Năstase. „Ministerul de Interne a redevenit acum trei ani proprietarul spațiului, care îi aparținuse de drept. Lân gă spațiul folosit de noi funcționează Biroul pentru Migranți, și au nevoie de noi încăperi, din cauza fluxului foarte mare de persoane. Noi va tre bui să găsim soluții, și avem în vedere anumite variante”, a declarat președintele CJ Ti miș, Călin Dobra. Concret, spațiul evacuat de documente și publicații urmează a fi folosit pentru anchetarea imigranților prinși la granița României cu Serbia.